петък, септември 07, 2018

Намерение за тиха ликвидация

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (https://www.novayagazeta.ru)

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

За отравянето на Сергей и Юлия Скрипал като техническа страна на въпроса

Британските власти обнародваха имената и снимките на някой си Александр Петров и някой си Руслан Боширов - двама души, които те подозират за отравянето с „Новичок“ на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Петров и Боширов са имената от паспортите, които са видели граничарите на летището.

И едва ли това са истински имена.

Британското следствие публикува също така графика, по който са действали Петров и Боширов. Това е много важно, защото позволява да се отговори на въпроса, който ме измъчваше: а планирано ли е отравянето на Юлия Скрипал?

Няма да обсъждам сега моралната страна на проблема. Ще обсъждам само техническата страна.

Според данните на британските следователи, Петров и Боширов са пристигнали на летище „Гатуик“ с полет на „Аерофлот“ в петък, 2 март, и са се настанили в лондонски хотел.


На следващия ден, 3 март, в 11 часа сутринта двамата напуснали хотела и към 11.45 пристигнали с метрото на гара „Ватерло“. Там взели влака и слезли в Солсбъри в 14.25.

От Солсбъри заминали след час и половина - с влака в 16.10. Англичаните предполагат, че това е било разузнавателно пътуване. Следствието не съобщава, че е имало някаква втора група, наблюдаваща къщата на Скрипал. Разумно е да предположим, че това е било единственото опознавателно пътуване.


Така че те са били в Солсбъри час и тридесет и пет минути. При това железопътната гара, според Googlemaps, се намира на 1,5 мили (или 2,6 километра) от Cristie Miller Road, където живее Скрипал. Googlemaps казва, че това е половин час пеша или 14 минути с автобуса, който се движи на всеки 10 минути. Явно Петров и Боширов не са се задържали особено около дома на Скрипал.

На следващия ден, 4 март, Петров и Боширов заминали отново за Солсбъри. Там попаднали в полезрението на CCTV (видеонаблюдението), поставено на дома на Скрипал, и именно тогава натъркали с „Новичок“ дръжката на вратата. Камерите на CCTV са уловили също така мъжете след изпълнението на задачата: те се усмихват радостно.


Да видим сега придвижването на Юлия Скрипал. Тя кацнала на „Хитроу“ в 14.40 през същия ден, 3 март, когато Петров и Боширов осъществявали разузнаването. Сега да пресметнем. От „Хитроу“ до Солсбъри има 70 мили (110 километра). Това са два часа и половина с влак и час и половина с кола. Плюс опашката пред паспортния контрол, плюс получаването на багажа.

Да си представим, че Юлия Скрипал е напуснала „Хитроу“ в три часа след обяд. По-рано от пет часà и половина не е могла да се намери у дома. Петров и Боширав заминали с влака в 16.10, а от дома на Скрипал си тръгнали още по-рано.

Иначе казано, те просто не са знаели, че Юлия Скрипал е дошла при баща си.

Какъв е изводът?

От това може да се заключи, че по-скоро не се е замисляло гръмко двойно убийство, а тиха ликвидация. Вероятно организаторите на акцията са предполагали, че Скрипал ще бъде сам вкъщи. Той е възрастен човек на 67 години. Симптомите на отравяне с „Новичок“ могат да бъдат сбъркани лесно със сърдечен пристъп. Като сам човек не му се налага да излиза никъде - само до супермаркета и обратно. Ако Юлия Скрипал не беше дошла при баща си, щяха да го намерят мъртъв след няколко дена и лекарите нямаше да се задълбочават много с диагнозата. Дори и да починеше някъде навън, шансовете за правилна диагноза щяха да са много малки.

Разследването започна само защото и Сергей, и Юлия - двама души с различна възраст и различно здравословно състояние - изгубиха съзнание на многолюдно място и симптомите им бяха еднакви.

Най-вероятно организаторите на акцията са предполагали, че всички потенциални предатели ще се изплашат, а британските власти няма да могат да направят нищо, както не можаха да направят нищо след подозрителната смърт на бизнесмена Александр Перепеличний. А организаторите ще излязат сухи от водата.

Искаха колкото се може по-добре, а се получи както винаги.

Та ето, като поставим морала в скоби, какво да кажем за професионализма?

Когато на 3 март разузнават, а на следващия ден отиват да намажат дръжката на вратата с „Новичок“, без да предполагат, че през това време се е появил още един човек?

Когато не са проследили графика на Юлия Скрипал?

Когато са изхвърлили флакона с отровата в кутия за събиране на благотворителни вещи, където го намира английски наркоман и го подарява на своята любима?..

Флаконът, в който се е намирал нервнопаралитичният агент „Новичок“

СНИМКИ: Metropolitan Police

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.