вторник, юни 13, 2017

ФАНТАSTIKA 2016

По стара традиция искам да благодаря най-напред на господин Атанас Славов, председател на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“, който ми изпрати алманаха за фантастика и бъдеще „ФАНТАSTIKA 2016“, издание на същото дружество.


Съдържащ цели четиристотин и петдесет страници, алманахът няма как да не достави на любителите на фантастиката (а аз съм от край време след тях!) истинско удоволствие.


Подборът е изключително прецизен и, както се казва, никъде няма празно.

Еднакво интересни са както „едрите лъвове“ (Рей Бредбъри, Кингсли Еймис, Хауърд Фаст, Светослав Славчев), така и тези с по-неизвестните имена, еднакво увлекателни са както „чуждите“, така и „нашите“.

Фантастичната поезия също е представена достойно, ето убедително доказателство за това: едно стихотворение от руския поет Максимилиан Волошин.

***

Тесен – светът ми. Затворен в яйце.

В миг вечността ще проблесне с камшици.

Времето духа и в мойто лице.

Идат годините – тромави птици.

Дрипи мъгла – без посока, без цел…

Всичко мени очертание.

Твоята лампа, Психея, съм взел:

синия пламък – познание.

В бездните дъно под дъно седи.

Форми и мисли са слени.

Всички умрели сме нейде преди…

Още не сме и родени.

В алманаха откриваме също така разбори и рецензии – за автори (много интересно е разгледан Петър Бобев, любим мой писател от детството), за книги и, разбира се, за филми.


Футурологията в алманаха е хвърлила око на секса и всеки би бил любопитен да научи за светлото бъдеше на Хомо Сексуалис (прогнозирано от Стоян Колев), а върхът в този раздел е псевдорецензията на Станислав Лем „Сексплозия“.

Фантастичното изобразително изкуство не е пренебрегнато също, ето само една малка част от него - „Излитане“ и „Планетата Архитектоника“ от Атанас Славов.


С една дума – любителите на фантастиката ще сбъркат много, ако отминат без внимание алманаха „ФАНТАSTIKA 2016“!..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.