вторник, юни 06, 2017

„Абсурдната конструкция трябва да рухне“: Невзоров прогнозира бъдещето на Русия

Ако знаете руски език и имате необходимото любопитство и време, може да изслушате тази твърде интересна лекция на Александр Невзоров, руски телевизионен журналист, режисьор и публицист, изключително нестандартен в някои от своите възгледи, в някои – не чак толкова, някои негови тези лично аз възприемам, към някои се отнасям ако не остро противоположно, то поне предпазливо, но във всеки случай Александр Глебович е безспорно явление в съвременния руски културен живот и заслужава да му бъде отделено определено внимание.


Долу следва мой превод от руски език на резюме, което засяга един от аспектите в едночасовата лекция на Невзоров и е представено в онлайн изданието „Обозреватель“ (Павел Николов).

Съществуващата властова структура в Русия ще рухне неизбежно „поради нейната дивашка старомодност, ненужност, авторитарност и безполезност за света“.

Това мнение по време на лекцията „Героите на нашето време и как да станем такива“ в рамките на конференцията „Промени света – DIGITALE“ изказа руският публицист Александр Невзоров.

„Ние виждаме, че абсурдността, че невероятната степен на пълния упадък вече достига връхната си точка, но освен това виждаме и че в страната ни има огромно количество здрави, силни, смели хора, които не са съгласни заради някакви призрачни фантастични загадъчни радости, свързани с миналото, да жертват живот, крайници, деца, свобода, образование, развитие и нормално хранене“ – продължи публицистът.

„В името на какво да се противопоставяме на света? В името на какво да се лишаваме от сиренето и възможностите за комфортен живот? В името на какво да отказваме интеграцията – в името на някаква уникалност ли?“ – попита Невзоров риторично.

Той констатира, че никой не може да даде „ясен отговор“ на простия въпрос: „Каква вълшебна приказна тайна крие в себе си Русия, какво съкровище защитаваме? Кое е това нещо, заради което си струва да пожертваме съдбите на още няколко десетки поколения?“

„Ако имаше някакво съкровище, някаква всемирна велика тайна какви трябва да бъдем, заради тази всемирна тайна наистина може да пълзим по бунището, да храним въшките, да търпим Милоновците [1]… Но когато тази тайна не съществува, когато сандъчето с някаква тайна Рус, която сте се заели да пазите от целия свят, е празно?.. В най-добрия случай вътре в него има чифт износени лапти [2]. Не мисля, че вие сте готови за жертвате съдбата си за едни износени лапти“ – каза публицистът, обръщайки се към аудиторията.

Невзоров не се ангажира с уточнението какви именно форми ще придобие неизбежното разпадане на съществуващата държавна структура. В същото време той напомни, че радикалните промени в една страна се осъществяват от активното малцинство, а не от пасивното мнозинство. „Възможно е тези, които подкрепят днешния строй, да са 98%. Но това са 98% срещу 2%. Винаги всяко радикално нещо, което става в една страна, се осъществява от 2%., че и от по-малко. Кремъл напразно си мисли, че тази публика му е покорна. Тя е просто покорна. Тя ще бъде покорна на когото и да е. Народът много лесно променя своите представи“ – каза той.

Същевременно публицистът подчерта: „Не трябва да ме смятате за русофоб. Аз разбирам, че приказният потенциал на Русия е невероятен, иначе нямаше да имаме нито Павлов, нито Вернадский, нито други наистина забележителни личности. Аз съвсем искрено смятам, че Русияя има достойнства, каквито няма нито една друга страна. Отделен въпрос е обаче, че тези достойнства не лежат в областта на това да ограбваме съседа си, нито в областта на това да плашим някого с ръждясалите си ракети или да преобличаме всички като войници от армията на Сталин“.

БЕЛЕЖКИ

1. Намек за Виталий Милонов – руски политик и депутат, заемащ крайно ретроградни позиции по редица въпроси.

2. Руски народни обувки от плетено лико или върви (така наречените „чуни“).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.