сряда, януари 06, 2016

Един голям урок по благородство

От новата година в този блог освен мои неща - лични, чужди, преведени от мене, или чужди, обработени от мене - ще публикувам и чужди материали без никаква моя намеса, които са ми направили впечатление и за които съм сметнал, че ще е полезно да ги доведа по този начин до повече читатели.

Първата публикация се нарича „Един голям урок по благородство“, оригиналът е публикуван във фейсбук профила на Toñi Sánchez Verdejo, а преводът от испански е направил Константин Димитров и го е поместил също в своя фейсбук профил.

По време на лекоатлетическото състезание на дълги разстояния в Навара де Бурлада, в Испания, на 2 декември 2012 г. се случва нещо, свидетелстващо за голямото благородство на един млад човек.

Кенийският лекоатлет Абел Мутаи, носител на златен медал на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., е на път да спечели състезанието, когато на последната отсечка се обърква и, мислейки че вече е победил, забавя ход на няколко метра от финала и започва да поздравява насъбралите се зрители.

Бягащият след него Иван Фернандес Аная си дава сметка, че съперникът му се е заблудил и отказва да се възползва от неочакваната възможност да го изпревари. Вместо това, той застава зад кениеца и с жестове му показва къде е финалната линия, и продължава неотклонно да бяга зад него, докато кениецът не я пресича първи.

След като кросът приключва, двадесет и четири годишният Иван Фернандес Аная заявява следното: "Дори в този момент да ми бяха казали, че победата ще ми осигури място в националния отбор за Европейското първенство, пак не бих се възползвал от случая. И мисля, че постъпих добре - много по-добре, отколкото, ако бях спечелил. За мен това е много важно, тъй като, ако човек погледне, колко на зле вървят нещата навсякъде днес - и във футбола, и в обществото, и в политиката - и как честността като че ли вече няма никаква цена, един жест на добра воля е винаги добре дошъл".

И наистина - защо лошите новини се разпространяват като епидемия, а за примери като горния се говори тъй нарядко?

Разкажете за това на вашите деца, тъй като, за съжаление, от ден на ден такива постъпки се наблюдават все по-малко - както в спорта, така и изобщо в живота ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.