петък, януари 15, 2016

Еуджения Фалени

Източник: History Porn

Превод от руски: Павел Николов

Бруталният възрастен мъж на снимката, когото всички познати, сред които и неговите жени, познавали под името Хари Лео Кроуфорд, е в действителност жена, Еуджения Фалени, най-голямото от 22-те деца на мрачен италиански рибар. Още от ранна възраст Еуджения се обличала често в мъжко облекло, за да бъде приета на работа в някой тухларски завод или конюшня (там не вземали момичета), а след това заминала като юнга по моретата. Браздила ги дотогава, докато не заявила по невнимание, че нейната баба я наричала "piccolina" (буквално „дребничка“, ласкаво обръщение към момиченце – бел. прев.). Капитанът започнал да подозира нещо и, така или иначе, през 1989 година Еуджения се оказала малко изнасилена и дори напълно бременна в най-близкото пристанище - Нюкасъл, Австралия. Като родила дъщеря си Джозефина, тя я оставила на една позната италианка, за да се грижи за нея, и по-нататък я посещавала вече в мъжко облекло, като сменила името си на Хари Кроуфорд.

Като сменил множество професии в пъбове, хотели, фабрики и дори в един месокомбинат, на 19 февруари 1913 година Хари Кроуфорд се оженил за една вдовица с 13-годишен син, Ани Бъркет. До 1917 година техният съпружески живот протичал съвсем спокойно и жена му нито един път не усетила, че нейният съпруг „не е съвсем мъж“.

На 1 октомври 1917 година Хари поканил съпругата си на пикник извън града, от който тя не се върнала. На следващия ден бил намерен женски труп с овъглено до неузнаваемост лице и без всякакви признаци на насилие, който бил погребан като „труп на неизвестна жена“.

А Хари заявил на своя доведен син и на своите съседи, че съпругата му е избягала от него с друг мъж, след което се преместил да живее в Кентърбъри, където на 29 септември 1919 година сключил законен брак с Елизабет Елисън.

В средата на 1920 година синът на загиналата Ани Бъркет, Джон, научил съвсем случайно за намерения в съседния град, заедно с изчезването на неговата майка, женски труп и се обърнал към полицията в Чатсууд с молба да му предоставят снимки на трупа и запазените вещи за опознаване. Опознаването се състояло.

На 5 юли 1920 година чистачът от хотел „Stanmore“, 45-годишният Хари Кроуфорд, бил арестуван по обвинение в убийство на първата си жена Ани Бъркет. Какво било учудването на полицаите, когато арестуваният мъж помолил да го поставят в женска килия.

Във вещите на Хари били намерени няколко вибратора. Втората му съпруга Елизабет Елисън заявила в съда: „Той беше идеален съпруг и ние бяхме много щастливи! А това, че изпълняваше съпружеските си задължения по долно бельо или по халат, не ме смущаваше – той обясняваше това с пуританското си възпитание“.

Еуджения Фалени не признала своята вина, но съдът на съдебните заседатели я осъдил на смърт, като присъдата била заменена по-късно с доживотна каторга. След 11 години, през 1931 година, тя излязла на свобода, „тъй като осъдената Еуджения Фалени е почти на шестдесет години и не се отличава с много добро здраве“.

На 9 юни 1938 година 63-годишната Еуджения Фалени, пресичайки една улица в Сидни, била блъсната от неизвестен автомобил. Следствието стигнало до заключението, че „смъртта е настъпила поради нещастен случай“.

Съществува мнение, че не е изключено зад кормилото на автомобила да е седял 38-годишният Джон Бъркет, син на убитата Ани Бъркет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.