неделя, юни 07, 2015

„Спомени за войната“ – ВОЕННИ ДЕЛНИЦИ – Новела VI

Автор: НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ НИКУЛИН

Превод от руски: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

СПОМЕНИ ЗА ВОЙНАТА

Предишните части: ПРЕДИСЛОВИЕ, НАЧАЛОТО (1, 2), ПОГОСТЕ (1, 2), 311 СТРЕЛКОВА ДИВИЗИЯ, ВОЕННИ ДЕЛНИЦИ (1, 2, 3, 4, 5)

ВОЕННИ ДЕЛНИЦИ

Новела VI

Околностите на гара Поляна

През август 1942 година започна Синявинската операция. Сред другите в боя влезе и N-ската стрелкова дивизия. Боевете бяха жестоки и скоро почти всички войници бяха ранени или убити. С непосилен труд, всеки миг рискувайки живота си, медиците, най-често млади момичета, извличаха ранените изпод огъня, влачеха ги върху себе си под обстрела, за да стигнат до медсанбата. Медсанбатът беше разположен край гара Поляна, на няколко километра от предната линия, но там не беше подготвено нищо за приемането на ранените. Нямаше опънати даже палатки, каквито обикновено се използваха по време на войната. Ето какво разказва една медицинска сестра за това, което е видяла там: "Изнемогвайки от умора след дълго пълзене по предната линия, изнесох поредния ранен от бойното поле и с много усилия го довлякох до медсанбата. Там, на една открита поляна, на носилки или просто на земята, лежаха на редици ранените. Санитарите ги покриваха с бели чаршафи. Лекари не се виждаха и не изглеждаше някой да се занимава с операции или превръзки. Изведнъж от облаците се изсипа немски изтребител, ниско, с бръснещ полет прелетя над поляната, а пилотът, показал се от кабината, методично разстрелваше с автоматен огън проснатите на земята безпомощни хора. Виждаше се, че автоматът ръцете му е съветски - с диск! Потресена, изтичах в малката къщичка на края на поляната, където открих началника на медсанбата и комисаря мъртво пияни. Пред тях имаше кофа с портвайн, предназначен за ранените. В порив на възмущение съборих кофата и засипах командира на медсанбата с гневни думи. Но пияното животно не беше в състояние да възприеме каквото и да било. Вечерта заваля силен дъжд, на поляната се образуваха дълбоки локви, в които се давеха ранените... След един месец командирът на медсанбата беше награден с орден "за отлична работа и грижа за ранените" по предложение на комисаря".

(Записано по време на военно-историческата конференция, посветена на Синявинската операция, в Мга на 1 октомври 1982 г.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.