вторник, септември 13, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / СЛИВЕНЦИ ДО ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 485

Сливенци до Любен Каравелов

1972 г. 24 9/ври

№22

ЧБРК

Братя!

в Кара-Мустафа Бучукооглу

Получихме едно писмо от нашите братя в Едирнели Афузаи заедно с копията на онова писмо, което изпратихте до Аслан Д-оглу. В това ваше писмо извиквате всички юнаци, които се намират тука, да вдигнат пряпореца и по този начин да избухне революцията за освобождението на милото ни отечество. Но ние ще попитаме вас: знаете ли в какво положение се намира нашата свята работа, че така нечакано провождате известие за въстание-то? Ако не знаете, то трябва да ви опишем положението си и тогава вярно да си направите сметка. Ние нямаме, може да се каже, нито една нова пушка, а всичките ни, които се намират тука, са стари, половината френски (с капсул) и половината с кремъци, които са най-лоши и най-негодни за тази работа; второ, пари нямаме и трето, свестни началници ни липсват. Ако ни изпратите първите и третите, то ще можем да извадим до 500-1000 души с оръжие. Сетне казвате, че се надявате за помощ от Сърбия и Черна гора. Да ви кажем, че ние не трябва на никого да се надяваме, а само на десницата си, тя ще ни избави. Докато не видим, че Сърбия и Черна гора са се заловили с неприятеля, дотогава нито (стъпка) не правим така неприготвени, както сме сега. Нека се заловят първо те, сетне, като ги видим, че се бият веднъж-дваж, ще се вдигнем и ние, макар със сопи, с коси и с брадви.

Братя, ние не знаем кое ви е накарало толкова бързо да ни известите и да искате да станем на крака, но като има някоя положителна причина и толкова силна, че да може да унищожи силата на Устава, то ние сме готови да подадем ръка и да се бием, докато имаме в тялото си и една капка кръв, и най-малката сила. Бъдете уверени, че и българинът знае да умира на бойното поле за отечеството си, но не е прав[илн]о напразно да се лее кръвта ни.

Най-малко се иска още една цяла година да се готвим, да събирате пушки, пари и началници. Без пари, пушки и началници нищо няма да стане. Щом получихме горното, ние, членовете, се събрахме и след едно дълго и сериозно разискване решихме да ви напишел следващото.

Това е нашето положение и мнение. Другите места не знаем, но ако те са готови да тръгнат, то на драго сърце ще ги сподирим и ще им дадем братска ръка в тази свята работа.

Н.Б.II.А., п. 68. № 9128

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.