събота, септември 03, 2022

ГЬОЦ ФОН БЕРЛИХИНГЕН: РИЦАРЯТ С ЖЕЛЯЗНАТА РЪКА

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Рицарятразбойник с желязната ръка, който държал в страх южните германски земи през XVI век, дълго време оставал зад кулисите на историята.

ЙОХАН ВОЛФГАНГ ГЬОТЕ И ПОПУЛЯРИЗАЦИЯТА НА ОБРАЗА НА ГЬОЦ ФОН БЕРЛИХИНГЕН

Гьоте формирал романтичния образ на рицаря въз основа на автобиографията на Берлихинген, която той написал в края на живота си. Макар че, както твърди един от корифеите на немската социална история Фолкер Прес, войниците по време на Тридесетгодишната война знаели много добре за дворянина с желязна протеза на ръката и се вглеждали в неговата автобиография, защото на нейните страници авторът разказвал за своите смели битки с градската администрация и с могъщи князе.

Желязната ръка на Гьоц

На вълната на вътрешнополитическите перипетии в края на XVIII и началото на XIX век у германския интелектуален елит възниквало периодично влечение към миналото и стремеж да се осмисли ролята в историята на отделни забележителни личности. Текстът „Животоописание на рицаря с желязната ръка“, завършен през 1567 година след смъртта на Берлихинген, се преиздавал не един път. През епохата на възникването на Германската империя през втората половина на XIX век и по времето на създаването на германската историческа школа, публицистите и учените изтупали праха от забравените герои, напомняйки за тях на обществеността с публикуването на редица тематични статии. Резултатите от Първата световна война обаче погребали не само стария ред, но и преместили в сянка портретите на представителите на германския неоромантизъм.

Афиш за постановка на пиесата на Гьоте

Но с идването на власт през 1933 година на националсоциалистите положението се променило рязко: на вълната на формирането на „народната история“ се усещала остра необходимост от забравени митове и герои. Епохата на Реформацията и събитията от Селската война в Германия идвали тъкмо на място. И, разбира се, във връзка с това обърнали внимание на образа на благородния рицар разбойник с желязната ръка. През 1943 година името Гьоц фон Берлихинген било присвоено на 17-тата СС панцергренадирска дивизия, която водела боеве на западния фронт по време на десанта на съюзниците в Нормандия през юни 1944 година. Бойният ѝ път завършил през май 1945 година в Бавария: дивизията се предала на американските войски.

Бойци от 17-та панцергренадирска СС дивизия „Гьоц фон Берлихинген

През следвоенните години на Гьоц фон Берлихинген започнали да обръщат внимание до голяма степен като на историческа фигура, а не като на литературен персонаж. Пропагандният налеп постепенно се изчистил от портретите на знаковите личности от германското минало. Монографиите и статиите на немските историци подклаждали интереса към историята на рицаря с желязната ръка, както и към театралните постановки и екранизации на пиесата на Гьоте.

БУРНАТА МЛАДОСТ НА ГЬОЦ ФОН БЕРЛИХИНГЕН

Готфрид фон Берлихинген е роден около 1480 година в Ягстхаузен, който днес е на територията на Баден-Вюртенберг. Той произхождал от знатна рицарска фамилия, която била известна от XII век и участвала в основаването на цистерианския манастир „Шьонтал“. Гьоц бил последното от десетте деца на Килиан фон Берлихинген и третата му съпруга Маргарета фон Тюнген. Семейството не се къпело в злато и не си позволявало да води разгулен живот. Но тесните връзки с другите дворянски семейства и дворовете на местните господари давали определени преимущества. Бащата и чичото на Берлихинген служели на различни влиятелни фигури във Франция, а също така и на маркграфа на Бранденбург.

Детството си Гьоц прекарал с тримата си братя в постоянни конни състезания, битки и пътувания. Той нямал влечение към четенето и писането, но все пак усвоил тези навици. Много повече го увличало военното дело.

На петнадесет години, като паж в свитата на бранденбургския маркграф Фридрих Стари, Готфрид се озовавал през 1495 в знаменития Вормски райхстаг. След две години Берлихинген заминал на походи в Бургундия, Лотарингия, Брабант и Швейцария. В края на XV век швейцарците се сблъскали с император Максимилиан I и с градовете от Швабския съюз.

Немски рицари от XV-XVI век

След като се върнал у дама, младият рицар и брат му Филип се запознали с Ханс фон Масенбах (Талекер), наречен още Черният Ханс. Той бил истински „раубритер“ (рицар разбойник): баронът се занимавал с грабежи, с отвличане на хора и се препитавал с разбойничество. Почти две години младежите живели в бандата на Черния Ханс, но връзката с главорезите едва не завършила с трагедия за младите аристократи. От гоненията двамата братя спасил чичо им Нитхард фон Тюнген, които ги скрил в замъка си в Соденберг.

По това време, през 1502 година, маркграфът на Бранденбург се сблъскал с Нюрнберг. Гьоц и там проявил свята ловкост и храброст. През 1504 година Берлихинген участвал в разприте между Швабския съюз и баварските Вителсбахи. Рицарят служил под знамената на баварския херцог Албрехт. В битката край Ландсхут през 1504 година Берлихинген бил контузен, което променило завинаги живота му. По време на сражението Гьоц бил случайно засегнат от изстрел, дошъл от бойните редици на херцога.

В резултат от това Берлихинген загубил ръката си. Херцогът предоставил на ранения най-добрите медицински грижи, достъпни по това време. След осем месеца Гьоц се оправил от травмата: майстор изработил желязна протеза за ръката му. Но рицарят не преставал да се безпокои за по-нататъшната си съдба.

Доспехите на Гьоц фон Берлихинген

РИЦАРЯТ РАЗБАЙНИК

Изборът на професии бил малък: да стане духовник, да постъпи на служба при някой княз и да управлява стопанството му или да стане ландскнехт. Берлихинген обаче реши да тръгне по свой собствен път: той бил привлечен от борбата срещу господството на градските служители и поданиците на князете, която буквално изпълвала местните пейзажи. В югозападната част на Германия имало постоянен сблъсъци на властови и икономически интереси.

Гьоц фон Берлихинген оглавил малък отряд, който предприемал различни вероломни акции срещу градската администрация на Кьолн (1508−1510), Нюрнберг (1512−1514) и Майнц (1515−1516). Целта била да се укрепи положението на клиентелата на Берлихинген в градовете и градските околности. Служели си и с отвличане на търговци, и с изнудване, и с грабежи. В резултат от тава имперските власти поставили Берлихинген извън закона и самият Максимилиан I се заел с бандата от неспокойни рицари. По време на борбата му с Майнц Гьоц бил пленен и само застъпничеството на Франц фон Зикинген го спасило от екзекуция.

През 1517 година Берлихинген купил замъка Хорнберг край река Некор и се венчал с Доротея Гайлинг. Постъпил на служба при херцог Улрих Вюртембелгски и ръководел целия окръг Мекмюл. Но враждата с градовете от Швабския съюз така и не престанала: през 1519 година той отбранявал поверения му участък от войските на организацията. Този много ярък сюжет Гьоте използвал в своята пиеса, но в текста Гьоц отбранява владенията си от подразделенията на императора. Така или иначе, Берлихинген бил заловен и лежал четири години в затвора, докато неговият верен приятел и застъпник Франц фон Зикинген не внесъл за него залог. Гьоц се заклел да не враждува повече с Швабския съюз.

Замъкът Хорнберг

РИЦАРЯТ БУНТАР

Но се случило друго: през 1522-1523 година се вдигнали на бунт горнорейнските, швабските и франконските рицари срещу могъществото на светските и духовните князе. Дребните дворяни били силно недоволни от своето икономическо и правно положение: те били смазани от влиянието на едрите градски и княжески корпорации. Идейни вдъхновители на въстанието станали Франц фон Зикинген и Улрих фон Гутен. Като нападнали архиепископа на Трир, рицарите не получили масова подкрепа, объркали се и не успели да се противопоставят открито на князете. Гьоц подкрепял своите братя по оръжие, но н е успял да ги спаси от смърт и репресии.

Гьоц и въстаналите селяни

През 1524 година въстанали и селяните: заставайки под знамето на Реформацията, те се въоръжили и започнали да громят дворянските имения. Тяхната съдба постепенно заинтригувала и Гьоц фон Берлихинген. На 24 април 1525 година в околностите на градчето Гунделсхайм селските вождове поканили знаменития рицар да оглави един от отрядите на въстаниците. Гьоц се съгласил при условие, че селяните ще му се подчиняват безпрекословно, а също така наредил да не се громят дворянските стопанства. Под ръководството на опитния воин селската банда се превърнала в истинско бойно подразделение. Във Франкония той оглавил бойната група „Оденвалд“, а по-късно застанал начело на по-големия „Светъл отряд“. Но грабежите и разбойничеството продължавали.

Разбирайки, че въстанието няма ясни цели и задачи, Гьоц постепенно започнал да се отстранява от бунтарите. На 25 май 1525 година Берлихинген напуснал ръководството на селските отряди.

СТАРОСТТА НА РИЦАРЯ С ЖЕЛЯЗНАТА РЪКА

В Райхстага на Шпайер през 1526 година Гьоц бил признат за невиновен за злодеянията и престъпленията по време на Селската война. Но след две години рицарят бил заточен в Аугсбург заради бандитските си операции срещу Майнц и Вюрцбург. Няколко години по-късно Берлихинген бил освободен срещу залог от 25000 гулдена, но свободата му била ограничена с три години домашен арест.

Гьоц фон Берлихинген и градският съвет на Хайлброн

До дълбока старост Гьоц водел мирен живот в замъка си Хорнберг. Още няколко пъти участвал във военни походи, но вече под флага на император Карл V срещу турците през 1542 година и срещу французите през 1544 година. Може да се каже, че службата в имперската армия реабилитирала предишните му деяния.

Внезапно обаче заболял – върнал се у дома и започнал да живее мирен дворянски живот. Наглеждали го неговите съратници, дълго време писал своята автобиография и осмислял своите постъпки в миналото. На 23 юли 1562 година рицарят починал в замъка Хорнберг. Годфрит фон Берлихинген бил погребан в семейната гробница в манастира на ордена на цистерианците „Шьонтал“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.