четвъртък, септември 01, 2022

МИХАИЛ ГОРБАЧОВ: ПЪРВИЯТ И ПОСЛЕДНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА СССР

Перестройката е основното дело в живота на Горбачов. Но въпреки провъзгласения курс към реформи, разпадането на съветската държава не успява да бъде предотвратено.

НАЧАЛОТО НА ПЪТЯ

Михаил Горбачов е роден на 2 март 1931 година в селско семейство. Единият дядо на бъдещия генерален секретар е заточен през 1930 година за неизпълнение на колхозен план. Другият дядо на Горбачов е арестуван и прекарва повече от една година в затвора, но е пуснат на свобода и реабилитиран.

По време на Втората световна война село Приволное, където живее семейството на Горбачов, се оказва окупирано. Войските на вермахта не отстъпват около половин година, докато Червената армия не успява най-сетне да ги отблъсне. По това време семейство Горбачови получава погрешно известие – бащата на Горбачов е обявен за загинал. Но след края на войната за всеобща радост главата на семейството, проявил се героично на фронта, се завръща у дома.

Чак след войната Горбачов завършва училище. Учи се добре, въпреки че юношата трябва и да работи и като помощник комбайнер. Благодарение на трудолюбието и усърдието си бъдещият лидер на Съветския съюз постъпва безпроблемно в юридическия факултет на Московския държавен университет.

Висшето учебно заведение донася на Михаил Сергеевич съдбоносна среща – с бъдещата му съпруга Раиса Титаренко.

Михаил Сергеевич и Раиса Максимовна

Скоро младият специалист е назначен на робата в Ставропол. Там бъдещият инициатор на перестройката се занимава с агитация сред младежите. През 60-те години Горбачов е назначен за първи секретар на градския комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз. Работата отново трябва да се съвместява с учене: Михаил Сергеевич получава диплома на икономист.

През 70-те години Горбачов работи в комисията на СССР, която отговаря за охраната и запазването на природните ресурси на страната. Също така през застоя по времето на Брежнев е член на комисията, занимаваща се с въпросите на младежта в СССР.

През есента на 1980 година Горбачов става член на Политическото бюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз. Много партийни дейци още в началото на пътя на Михаил Сергеевич говорят, че го очаква велика кариера на политик. А средата на 80-те години се превръща във връх на политическата дейност на Горбачов.

ПЕРЕСТРОЙКАТА: НА КОРМИЛОТО НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ

На държавата е нужен млад лидер, човек, който има не само непоклатимо здраве (генералните секретари от Брежнев до него умират много бързо – бел. П. Н.), но и свежи идеи за подобряване на съветската система. За мнозина такъв човек е именно Горбачов. На 11 март 1985 година той е избран за нов генерален секретар на партията.

От самото начало на своята дейност Горбачов се проявява като реформатор. Ръководителят на държавата обявява подем на промишлените и аграрните технологии на ново равнище, старт на антиалкохолна кампания и частично връщане на частната търговия. През 1987 година генералният секретар заявява открито за преминаване на страната към перестройка (преустройство – бел. П. Н.): реформи, които трябва да променят както социалната, така и икономическата сфера. От този момент органите на властта в СССР престават да преследват инакомислещите, ликвидирана е цензурата. В книжарниците се появява забранена преди това литература, а във филмите от това време звучат антисъветски мотиви. Също така Горбачов възнамерява да намали ролята на партията, като се демократизира обществото. Генералният секретар става инициатор за въвеждане на избори за Върховния съвет на СССР.

Във външната политика са обявени разведряване и презареждане. Сключено е един вид примирие след продължителната Студена война, Горбачов започва да води активно преговори със западните лидери, инициира събарянето на Берлинската стена, страните от Източния блок получават независимост, а Съветският съюз осъществява връзки с капиталистическите държави. Като се запознава с президента на САЩ Роналд Рейгън, Михаил Сергеевич постига подписването на документи, съдържащи антимилитаристични задължения. Според договора трябва да се ликвидират ракетите със средна и по-малка далекобойност. По времето на Горбачов съветските войски напускат територията на Афганистан.

Но перестройката не успява да спаси Съветския съюз от разпадане. Антиалкохолната кампания е удар по икономиката на страната, деградацията на партийната върхушка, започнала по време на застоя, не е преодоляна, разпространява се корупция.

През пролетта на 1990 година Михаил Горбачов става първият и единствен президент на СССР. В края на същата година му е връчена Нобелова награда за мир като „признание за водещата му роля в мирния процес“.

През лятата на 1991 година Горбачов се намира във Форос. По това време започва Августовския пуч. Това събитие спъва президента на СССР да подпише нов Съюзен договор, който да осъществи бъдещото съществуване на републиките в състава на единна държава. Пучът засилва също така антисъветските настроения и се стоварва върху органите на властта в СССР: След тези събития Централният комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз и Градският комитет на Комунистическата партия прекратяват фактически съществуването си.

Михаил Сергеевич Горбачов

Скоро след това Горбачов напуска поста на генерален секретар на Централният комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз. През есента на 1991 година президентът на СССР признава независимостта на страните от Прибалтика, като им позволява да излязат от състава на социалистическата държава.

През есента Борис Елцин, Леонид Кравчук и Станислав Шушкевич подписват Беловежките споразумения, според които СССР прекратява своето съществуване. На 25 декември Горбачов се обръща за последен път по телевизията към гражданите на страната. Михаил Сергеевич заявява за приключване на дейността на поста президент на СССР. В същия ден е спуснат червеният флаг. Така Съветският съюз престава да съществува.

След разпадането на СССР Горбачов се занимава с обществена дейност. Между другото, председателства екологичната организация „Международен Червен кръст“.

Последният лидер на Съветския съюз издава книги, свързани със съвременната икономика, и изнася лекции в университети на различни страни по света. От 2001 до 2004 година Горбачов е лидер на Социалдемократическата партия на Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.