четвъртък, април 30, 2009

Цензурата настъпва

Оксана Жила, „Львівська Газета”


Този път цензурата се добра до училищните учебници: депутатите от Луганския и Миколаивския областен съвет настояват да се извади от училищната програма и от учебника „Украинска литература” за 8 клас произведението на Евген Дудар „Червената шапчица” като противоречащо на общоприетите морални норми, съобщава УНИАН.

Съответните обръщения до органите на държавната власт областните съвети са утвърдили на свои поредни заседания. Депутатите са приели решение да се обърнат към Кабинета на министрите на Украйна и към съответната комисия във Върховния съвет с искане да се извадят от училищната програма „учебниците с аморално съдържание”.

Както информира кореспондентът на УНИАН, депутатите о т Миколаивския областен съвет са нарекли произведението на Е. Дудар „Червената шапчица” „нищо друго, освен пропаганда на нисък морал, високомерие, грубост и безпросветност”. Според тях „учениците ще усвоят поведението на Червената шапчица, положителната героиня на Шарл Перо, на основата на произведението на Дудар, възприемайки примера за поредното развращаване на подрастващото поколение като нормално явление”.

Но акцентът на автора върху аморалността на Червената шапчица може да се разбере, като се направи паралел с известното произведение на украинския класик Иван Нечуй-Левицки „Семейство Кайдашеви”, поведението на главните герои в което също не предизвиква възторг. Но именно в това е поуката на повестта: като показва цялата низост на главните герои, авторът на подсъзнателно равнище оформя у читателя рефлекс за невъзприемане на подобно поведение. По същия начин сатиричното произведение на съвременния писател-хуморист Евген Дудар „Червената шапчица” разказва за едно вулгарно момиче, което пуши, пие, урежда си срещи с Вълка и измъква от Бабата последната й пенсия.


Превод от украински: Павел Николов


Тя, цензурата, май винаги се гради на „благородни” намерения!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.