четвъртък, април 09, 2009

Фейсбук с 200 милиона потребители


- Днес ще приветстваме 200-милионния потребител на Фейсбук – информира Марк Цукерберг, съосновател на социалната мрежа. – Това е добро начало – добавя той.

Бройката не трябва да учудва никого – всички специалисти признават единодушно, че Фейсбук е променил света.


Фейсбук е най-популярната социална мрежа. По популярност е надминал не само конкурентите си, но и най-оптимистичните представи на своите създатели. Създадена през 2004 г. от студенти в Харвард, мрежата е трябвало да улеснява връзките между студентите от учебното заведение. Начинанието се оказало толкова находчиво, че за кратко време Фейсбук се появил и в други учебни заведения, а сега… чества своя 200-милионен потребител.


Комуникацията е сила


Днес Фейсбук е достъпен в целия свят и продължава да се развива. Благодарение на него потребителите си показват свои снимки, създават специални приложения (като куизове или тестове), но преди всичко мрежата помага за общуването и организирането в групи. Достатъчно е да си спомним, че последните протести в столицата на Молдова – Кишинеу, нямаше да са такива, каквито бяха, ако не можеше да се достигне лесно до хиляди хора… регистрирани във Фейсбук.

С посредничеството на мрежата студентите се уговаряха за демонстрациите, разменяха си снимки и си уговаряха срещи. Обменът на информация беше по-бърз от всеки друг път преди това, защото за разлика от телефоните, или есемесите, всеки можеше да изпрати съобщение на стотици хора едновременно.


Удивителният феномен


Фейсбук, наричан от много интернет потребители просто Фейс, направи своя създател най-младия милиардер в света. 24-годишният Марк Цукерберг попадна благодарение на мрежата в списъка на най-богатите хора…

Днес разположената в Калифорния фирма има над петстотин служители, а годишните й приходи надминават 150 милиона долара.

В своя интернет блог Цукерберг споделя мисли за предизвикателствата, които очакват фирмата.

- В света са останали много хора, групи и общности, чиито гласове искаме да свържем и да направим чуваеми за всички, които ще поискат да ги чуят – четем там.

- Затова, дори и когато празнуваме нашите успехи, ние не преставаме да работим върху овладяването на силата за споделяне на информация с когото и да е в целия свят – добавя Цукерберг.


Превод от полски: Павел Б. Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.