петък, април 24, 2009

Петиция за българския език ли?

От масовото гледане на разни телевизионни Брадъри и други подобни май доста хора масово са изкукуригали.

Вървят из интернет призиви за подписване на една петиция за запазване на книжовния български език.

Текстът, който насочва към петицията, започва така (с известни варианти):


„Научихме, че освен всичко, което ни докараха, нашите политици искат да отменят българския език като задължителен за изучаване в българските училища.

Той пак ще се изучава, но не като задължителен предмет! Това означава, че държавата ни няма да изисква от гражданите си да са грамотни спрямо официалния език в нея - българският!

Предложението за отмяна на задължителността в изучаването на български език е дело на Лютви Местан (чийто майчин език е турският) и е прието на 20 март 2009 година на първо четене - без възражение!!!»


Няма да правим анализ на несъстоятелността на почти всяко изречение от текста, всеки средно интелигентен човек би трябвало да вдене, че той е съшит с бели конци и е писан от индивид, стоящ доста под средната интелигентност. Имаме пред себе си всъщност един долнопробен националистически предизборен пасквил.

Учудващото е обаче, че много хора хукнаха слепешката да подписват петицията, без изобщо да проверят посочените в цитата «факти», за да видят, че нямат нищо общо с истината.

Та във връзка с това питаме: петиция в защита на българския език ли трябва да подпишем (или да не подпишем)? Формално погледнато – да. Но иначе си е направо тест за интелигентност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.