неделя, април 19, 2009

Мажоритарно разочарование

Когато тези, които ни уредиха с „мажоритарен елемент” за изборите, казват, че така искат мнозина от избирателите, изобщо не лъжат. Много от избирателите наистина искат да гласуват „за личности”, защото им били омръзнали спуснатите отгоре кандидати в партийните листи.

Още малко остава обаче до голямото разочарование. И тези, които се канят да гласуват „за личности”, ще видят, че зад въпросните „личностите” пак стоят същите партийни централи, които са редили партийните листи за „пропорционалния елемент”. И точно техните кандидати (понякога маскирани като „независими с подкрепата на…”) ще влязат в парламента. Хайде познайте по какво ще се различават там от избраните пропорционално? Въпросът е реторичен, отговорът ясен – по нищо.

На някои хора трудно ще им уврат тиквите, че проблемът не е толкова в пропорционалната (аз лично я предпочитам) или в мажоритарната система, колкото в това, че няма механизъм за контрол над депутатите, след като бъдат избрани.

Впрочем, при изборите за Велико народно събрание имаше „мажоритарен елемент”. Мале мила, що боклук влезе тогава – и пропорционално, и мажоритарно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.