неделя, април 05, 2009

Паралел

(по вдъхновение от Сандо и публикацията му „Първоаприлските майтапи на историята”)



Първото нещо, което му идва на човек да си помисли, когато види горния монтаж, е какво общо има между БСП и цар Иван Василевич (наречен Грозни, което в превод ще рече Страшен). Може и да има, може и да няма, но не за това е думата. А за общото в постъпките на народа.

В края на 1564 година цар Иван напуснал внезапно Москва с цялото си домочадие, приближени, слуги, държавната хазна и държавния архив. След един месец път царят се установил в Александрова слобода (днес град Александров), откъдето изпратил в столицата две грамоти, които били прочетени по негова повеля на площада пред целия народ. В първата грамота се изреждали имената на всички цареви изменници (измислени в това си качество, разбира се) – „князе и боляри, воеводи и дяци (министри), архимандрити и игумени „ (Радзински, „Йоан Мучитель”), а във втората грамота хитрият монарх се отричал от престола.

И какво направил честният народ („народ чесной” е стар руски израз, с който по правило руските управници наричали двукракото си овче стадо)? Вместо да зареже коварния и жесток цар в далечната (за онова време) Александрова слобода (имало е кой да оглави престола), народът изпаднал в ужас. Специална свещеническа делегация заминала да моли Иван да се върне. Дълго не скланял царят, докато най-сетне делегатите не приели неговите условия. А те отдалече предвещавали „велика кръв” (пак Радзински).

Сатрапът се върнал в Москва и сложил началото на опричнината

Това е историята на Иван ІV Грозни и народа му, който не намерил сили да се раздели със своя мъчител.

Каква е приликата с българския народ ли? Сетете се сами.

А на тези, които ще кажат, че това е предизборен намек, отговарям: никакъв намек няма, то си е направо очевидно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.