събота, април 04, 2009

Другите за нас: „Ще ти продам евтино българско дете”

(статия във вестник „Gazeta Wyborcza”, 4 април 2009 г.)


Най-голямата акушеро-гинекологична болница в София печели от търговия с изоставени новородени деца. В подобна процедура са заподозрени и други български болници.



Проблемът се появява за първи път в българските медии в четвъртък. Оттогава е информацията, че е изчезнала цялата документация от 2003 до 2008 година за децата, изоставени от майките си в софийската болница „Шейново”.

За това, че липсват документи, е информирана през февруари местната управа в София от новият директор на болницата Иван Костов. От есента на 2008 година, когато напуска предишният директор Димитър Драгиев, Костов се занимава в болницата с преглед на документацията.

Общинските съветници веднага констатират, че от януари 2003 до август 2008 година в болничната документация не се появява нито едно дете, изоставено от майка си. В същото време работещите в болницата лекари-педиатри признават по време на разисквания в общинския съвет, че там се изоставят новородени деца поне два-три пъти в седмица.

Юрисконсултът на болницата Йова Петрова най-напред обещава на съветниците да им представи доклад за изоставените деца след два дена, после след един месец, а накрая признава, че документи просто няма. Според българските вестници юристката също е осиновила дете, родено в „Шейново”. Не се знае дали това осиновяване е било легално.

Драгиев е замлъкнал и твърдо отказва всякакви коментари. Ден след съдбоносното за него заседание на Софийския общински съвет агенцията за социално подпомагане съобщава, че „много неща навеждат на мисълта, че в болницата са правени опити да се заличат следи от търговия с новородени деца”.

Българските журналисти от вестник „Стандарт” разговарят с жени, които разказват за подробностите по процедурата.

Процедурата по осиновяване в България продължава много дълго. Така че някой намира начин за заобикаляне на закона, а цялата система започва бързо да живее свой собствен живот.

Двойката, която иска да осинови дете, но не възнамерява да се бори с бюрокрацията, може да се сдобие с детето веднага – ако само е готова да заплати добре. Най-скъпи са здравите белокожи новородени. След заплащане на сумата участващият в процедурата юрист отвежда бъдещите родители в родилното отделение, където вече чака биологичната майка, готова да даде детето си. Двете страни подписват документи, приготвени предварително от юриста…

Едно дете струва обикновено 5 хиляди евро. 2 хиляди евро от тази сума взема юристът, 1.5 хиляди - лекарите, останалото е за биологичната майка, най-често малолетна или много млада, често безработна и изоставена от бащата на детето. Според „Стандарт” самите лекари посочват майките, които са потенциално лесни за убеждаване да дадат детето си срещу малко средства.

Въпросът с търгуването на деца доминира от няколко дена в българските медии, вземайки връх дори над новините за кризата. Според много журналисти „Шейново” изобщо не е изключение, а с деца по този начин се търгува в много – някои твърдят, в повечето – български болници.

- За 5 хиляди евро съм щастлива майка на здраво момиченце и не виждам в това нищо лошо – разказва на журналистите жена, която си е купила дете. – Нямам угризения на съвестта, защото зная, че ако трябваше да премина през процедурата за осиновяване, щях да чакам за решение цели години.

Определеният от кмета на София за разследване на ситуацията общински съветник Данаил Кирилов признава, че ще има трудна задача.

- Когато някой унищожи първоначалната информация, следите по-нататък се губят. От административна гледна точка тези деца изобщо не съществуват – обяснява той.

Въпросът се разследва и от държавната агенция за закрила на детето.

- Проучваме информацията, но вярваме, че не става въпрос за криминално, а за административно нарушение – смята нейният говорител Христо Монов. – Няма как деца да изчезват от системата и никой да не знае какво е станало с тях.

На свой ред вестник „24 часа” твърди, че дори ако съдът нареди да се извършат ДНК проби за установяване на майчинство и бащинство, нещата така и така ще се проточат най-малко една година. През това време детето ще живее с новите си родители. Като резултат, дори ако ДНК покаже, че те не са негови биологични родители, заради доброто на детето съдът все пак ще му позволи да остане с тях.

Това не е първият български скандал с търговия на деца. През лятото на 2007 година журналистическа постановка на BBC успява да засече трафикант, който за 60 хиляди евро продава български деца в Германия и Норвегия. Родителите на децата, към които се е насочил трафикантът, обясняват постъпката си с липса на средства за отглеждане на детето и желание да му осигурят по-добър живот.


Автор: Марта Кажимерчик

Превод от полски: Павел Б. Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.