четвъртък, февруари 21, 2019

Най-красивата жена на XIX век

ИЗТОЧНИК: „DISGUSTING MEN“

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Най-красивата жена на XIX век се казвала Клеопатра, по-точно Клеопатра (Клео) Диан дьо Мерод. Тя била дъщеря на белгийския художник (всъщност австрийски, но от белгийски род – бел. П. Н.) Карл дьо Мерод и още като дете започнала да прави кариера на танцьорка.

Красотата ѝ била ослепителна и това карало тогавашните вестници да твърдят, че всеки що-годе известен мъж по онова време е неин любовник. Най-много слухове се носели за връзката ѝ с жестокия и безпринципен крал на Белгия Леополд II, на чиято съвест лежат 15 милиона убити жители на Конго.


Клео дьо Мерод се родила през 1875 година в Париж и още в крехка възраст станала истинска суперзвазда. По популярност приличала на Queen, Лейди Гага, Мадона и кой ли не още, взети заедно.

В общи линии можем да я наречем първият професионален фотомодел в историята. Майка ѝ (по съвместителство и гениален мениджър) разбрала каква маркетингова сила се крие зад фотоизкуството. Благодарение на това се запазили десетки снимки на Клео и то през епоха, когато даже от кралете оставали в най-добрия случай само няколко парадни фотографии.


Въпреки своята красота (а по-скоро – заради нея) Клео дьо Мерод така и си останала сама – не създала семейство, нямала даже постоянен любовник. В средата на ХХ век успяла да възстанови доброто си име, като осъдила феминистката Симон дьо Бовоар, която я посочила в своя книга като пример за елитна куртизанка.

Клео доживяла мирно и тихо до деветдесет и една години, криейки се от хорското общество и всякаква слава. Нейната „извънредна“ красота я превърнала в призрак до края на живота ѝ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.