вторник, октомври 02, 2018

На кол набивал, но кръв не пиел. Десет факта от живота на истинския Дракула

ИЗТОЧНИК: “АРГУМЕНТЫ И ФАКТЫ“

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

1. Прозвището Дракула, станало днес в целия свят символ на вампиризма, Влад III Цепеш получил по наследство. Дракул наричали баща му, влашкия владетел Влад II. Влад II бил рицар на Ордена на Дракона, създаден през 1408 година от краля на Унгария Сигизмунд I Люксембург и кралица Барбара по образец на унгарския рицарски орден „Свети Георги“. Думата „дракул“ може да се преведе като „дракон“, но и като „дявол“. Известно е, че към края на живота му прозвището на Влад III Цепеш се видоизменило – за разлика от баща му започнали да го наричат Дракула.

2. Цепеш е другото прозвище на Влад III. Интересно е, че то се появило едва тридесет години след неговата смърт. Цепеш произлиза от румънската дума „țeapă“, означаваща „кол“. „Казикли“, в превод - „набиващ на кол“, наричали Влад III османците, които не можели да го понасят. Въпреки че съотечествениците му не именували така господаря си, докато бил жив, прозвището Цепеш станало толкова популярно, колкото и Дракула.

Портрет на Дракула, XVI век, замъка Амбрас, Инсбрук.

3. На 14 години Влад III заедно с по-малкия си брат бил изпратен от баща си в Османската империя, където двамата живеели като заложници. Срещу това Влад II получил правото да стане господар на Влахия. Ако той вземел решение да измени на владетеля на Османската империя, синовете му ги очаквала смърт.

4. Влад III Цепеш ставал три пъти поред в живота си господар на Влахия. Заради ожесточената борба с външни, както и с вътрешни противници, властта му никога не била стабилна. Най-продължителният му период на управление били шестте години от 1456 по 1462 година.

5. Като пример за кървавия нрав на Влад III Цепеш често се сочи така наречената „великденска“ екзекуция на болярите, случила се предполагаемо през пролетта на 1457 година. Болярите били поканени на пир в чест на Великден и присъдите им били прочетени направо на великденската трапеза. Влад III Цепеш ги обвинил, че са замесени в гибелта на баща му и по-големия му брат. Някои историци твърдят, че броят на екзекутираните достигнал 20 000 души. Повечето специалисти обаче са уверени, че в действителност става дума само за 10 боляри.

Теодор Аман, „Боляри, нападнати по време на пир от пратеници на Влад Цепеш“

6. За най-голям военен подвиг на Влад III Цепеш трябва да се смята така наречената „нощна атака“, осъществена от 7 000 войници срещу лагера на османската армия под предводителството на суртан Мехмед II през юни 1462 година. Дракула накарал да отстъпи повече от 100-хилядна армия, като унищожил около 15 000 войници на противника. За да уплаши турците, Влад III заповядал да екзекутират пленниците като ги набият на кол. Въпреки че и турците практикували по това време същото средство за наказание, то ги потресло особено, когато било използвано от Влад. Така той станал „Набиващия на кол“.

7. През 1463 година във Виена бил издаден памфлет в проза, посветен на злодеянията на Влад III Цепеш. На негова основа се появява поемата на Михаел Бехайм „За злодея, който се наричал Дракула и бил владетел на Влахия“. На първо място вниманието на читателя се насочвало към събитията в Трансилвания, където се сражавали войските на Влад III. Тези произведения могат да се нарекат пример за успешна пропаганда през XV век, защото според историците злодействата на Цепеш в този случай са или преувеличени, или изобщо измислени. В края на XV век в Русия се появява „Сказание за Дракула“. Предполага се, че негов автор е руският дипломат и писател Фьодор Курицин.

Страница от памфлета за Дракула, преиздаден през 1499 г.

8. По същото време, когато из Европа се разпространявали пропагандни материали за злодеянията на Дракула, самият той лежал в унгарски затвор. Влад III бил съюзник на краля на Унгария, но поради лъжливо обвинение в измяна прекарал в затвора 12 години.

9. Световна слава на Влад III Дракула донесъл ирландският писател Брам Стокър. Смята се, че за историческия персонаж Стокър е научил от ориенталиста Армин Вамбери. Като замислял по това време книга за вампири, той сметнал, че прозвището Дракула е много добро за име на главния герой. Едновременно с това писателят решил да засели своя „граф Дракула“ на територия, близка до тази, където живеел Влад III Цепеш. Освен това той отразил в биографията на „графа“ редица реални факти от живота на Влад III.

10. Истинският Влад III Дракула не пиел човешка кръв. Измислица е и това, че му харесвало да топи хляба си в кръвта на своите жертви. Реалните деяния на Влад III Цепеш изглеждат жестоки от гледна точка на нашето време, но през XV век методите на господаря на Влахия не се различавали много от това, което вършели всички други владетели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.