петък, юни 29, 2018

Шампионат по сваляне на гащи

За руския публицист Александр Невзоров могат да се кажат много неща, биографията му е изключително интересна, но в случая не това е целта.

Може би си струва само да споменем, че някогашното му телевизионно авторско предаване „600 секунди“ е записано в книгата на рекордите „Гинес“ като най-рейтинговия в света телевизионен проект.

Характерно за Невзоров е изключително виртуозното му критично мислене, което той нарича „изкуство да оскърбяваш“, иначе казано - поднесено по такъв начин, че да не могат да те поднесат на съдията, защото в Русия за така нареченото например „оскърбяване на религиозните чувства“ се предвижда дори съдебно преследване.

Дали съм съгласен с всички възгледи на Александр Глебович, някои от които доста екзотични, е, разбира се, отделен въпрос, но следя с интерес две седмични предавания с негово участие - „Всяка сряда с Невзоров“ („Невзоровские средды“) по опозиционното радио „Ехото на Москва“ („Эхо Москвы“) и „Панаптикум“ по опозиционния телевизионен канал „Дъжд“ („Дождь“), които по същество съдържат коментари на актуални събития.

И така, тази сряда, Александр Невзоров не пропусна да коментира футболния шампионат, като между другото отбеляза, че заедно с него сега в Русия тече и един друг шампионат - шампионат по скоростно сваляне на гащи.

В случая Невзоров фиксира факта, че множество руски "девици" се хвърлят поголовно на вратовете на пристигналите от чужбина футболни запалянковци и ги водят в леглото си, но - уви! - не само заради едната бира и някакви си двадесет евро.

Тъй като не става въпрос за професионални жрици на любовта, а за най-обикновени момичета, в които, казва Невзоров, се таи плахата надежда, че на съответния чужденец ще му хареса, ще се влюби и ще отведе съответното момиче в своята страна, далече от блатото на живота в Русия.

Защото „Крим наш!“, „безсмъртните полкове“ и напомпания кух патриотизъм не са бариера пред погледа към по-доброто, па било то и в чужбина, и не са пречка за това да си свалиш гащите с тайната мисъл за някакво задгранично щастие.

Което, струва ми се, е много тъжно.

Ето го, между другото, въпросното предаване, който има желание и разбира руски, да го гледа, че моят преразказ се получи доста скорострелен, неумел и сух, плюс това - на космическо разстояние от колоритния изказ на Невзоров...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.