събота, януари 07, 2017

Това ни е образователната система!

Да, в репортажите и коментарите на Нова телевизия става въпрос за едно малко училище.

Ето, вижте ги!

Първо видео (от 39-тата минута до края) – я, в едно училище много деца има само на хартия!


Второ видео (от половината на 2-та минута до 19-тата минута) – за първи път Янка Такева да ми хареса, предлага много разумни неща: да се смени философията на делегираните бюджети и всички социални помощни (не само детските надбавки!) да минават през училищата; а министерските чиновници, както винаги, се правят на умрели лисици.


Трето видео (от половината на 5-тата минута до половината на 13-тата минута) – всичко, което казва колежката е абсолютно вярно!


Да, случаят е в едно малко училище.

Но това малко училище е проекция на цялата ни образователна система!

Навсякъде, в по-малка или в по-голяма степен, положението е същото – евтин театър, скрит зад маската на нейно величество бумагата (има ли го на хартия, значи е вярно!).

Сега, покрай репортажите на Нова, ще спукат директорите и учителите от проверки и те ще отнесат големия калай в крайна сметка, защото министерските канцеларски плъхове винаги излизат сухи от водата.

Но какво ще промени това?

Нищо – дреме му на този, който не идва на училище, че му наказали даскалицата!

Или ще затворят някое и друго училище?

А какво ще промени това?

Пак нищо – дреме му на този, който не идва на училище, че му закрили училището, в това не е ходил - и в друго също няма да ходи!

Ползата от проверките ще е колкото от костенурка вълна, поредната имитация на „правим нещо“.

Необходими са решителни мерки, истински мерки (като тези, които предлага госпожа Такева), които реално да дадат положителен резултат, а не имитации, но кой да се заеме с това?

Сега е по-важно да надуваме фанфарите за великата образователна реформа, която правим.

Реформа ли?

Глупости на търкалета!..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.