петък, януари 27, 2017

Кой ще спаси Русия – Тръмп или Ванга?

Автор: Олег-Сандро Панфилов

Превод от руски: Павел Николов

Информационната атмосфера в Русия прилича на буреносно небе – по отблясъците зад хоризонта, по грохота от сблъска на въздушните потоци и сиянието на ослепителните мълнии, чийто живот е 2-3 секунди, а после – тишина и дъжд. След всичките информационни войни през последното десетилетие в Русия отново започнаха да прибягват към мистериозни плънки – както във външната, така и във вътрешната политика. Във външната политика всичко беше предсказуемо – на американските избори победи Доналд Тръмп и как ще се отнесе той към Русия и лично към Путин в Кремъл, разбира се, предполагаха, но все пак се опитваха да отложат катастрофата.

Във вътрешната политика по отношение на тези обстоятелства ситуацията се оформя още по-печално – успехи в икономиката няма и не се предвиждат, социалното напрежение расте, да се регулира вечно надутият рейтинг на Путин става опасно. И ето че идеолозите раждат два мита – Тръмп ще обикне Русия и лично Путин, а ясновидката Ванга е предсказала щастлив живот за руснаците и неприятности за всички останали, на първо място – за враговете.

Вангелия Пандева Гущерова, баба Ванга, умира на 11 август 1996 година, като успява да се прослави в многочислените публикации на настървените за сензации български журналисти. Не я оставя без внимание и съветската преса, а в руските средства за масова информация тя е популярна и до ден днешен. Българската баба е знаменита с това, че уж предсказва и уж лекува хората от много болести, но така и не успява да направи нищо, за да излекува своя съпруг Димитър от алкохолизъм, а себе си – от рак на гърдата.

Към баба Ванга се отнасят благосклонно комунистите, а главен неин защитник и покровител е Людмила Живкова, дъщеря на диктатора на България от 1954 до 1989 година. От 1967 година „ясновидката“ се води за държавен служител с 200 лева заплата, а посещението при нея струва за гражданите на социалистическите страни 10 лева, за гражданите на „западните“ страни – 50 долара. Академик Евгений Александров пише, че „Ванга е отлично разгърнат държавен бизнес, благодарение на което един затънтен край се превръща в място за поклонничество на хора от целия свят“.

Комунистите са изобщо странни хора – те говореха убедено от трибуните за „светлото бъдеще“, размахвайки ръце и владеейки изкусно риториката, а след това утихваха и прибягваха до услугите на „ясновидки“. В България такава беше Ванга, в СССР – Джуна Давиташвили, за дейността на двете и до днес се спори много, но никакво реално обяснение освен обвиненията в шарлатанство няма. Ванга предсказала световна война през 2010 година, а през 2016-та Европа щяла да се обезлюди. Всичко това, разбира се, било адресирано към предишните поколения, но предсказанията се проверяват лесно, когато изтече определеният срок.

Прогнозите на Ванга упорито не се сбъдваха, но в руската пропаганда тя се появи отново като част от информационната война. Ванга почина преди повече от 20 години, а пропагандата не мирясва – днес с разпространението на безсмислици от името на сляпата старица са заети руските федерални канали, в интернет буквално се вихри вакханалия. За по-убедително се сочат и „пророчествата“ на още една баба - Матрона Московская, по рождение Никонова. От окултизъм страдаха комунистическите дейци, които търсеха помощта на Евгения Саркисова, повече известна като Джуна Давиташвили, митът за която като „целителка“, благодарение на спецслужбите, се разнесе по целия свят. Самата Джуна се кипреше с генералска униформа, а осем години преди смъртта си се провъзгласи за асирийска царица.

Престарелите комунистически вождове виждаха в окултизма, ясновидките и екстрасенсите спасение за препускащите си души: изглежда те самите разбираха, че марксизмът-ленинизмът е нещо временно, а желанието им да бъдат безсмъртни или поне дълго да оглавяват Политбюро на ЦК на КПСС са неосъществими. Но вярваха в приказките – самите те бяха разказвачи на приказки, а да повярват на други аферисти беше тежко изпитание. Днешният Кремъл също има голям проблем с убеждението на населението, а Ванга е проверен герой от всички приказки през последните десетилетия.

Никой даже не прави опит да си помисли дали би посмяла необразованата баба при жестокия контрол на комунистическата власт и на Комитета за държавна сигурност на България, аналог на съветския КГБ, да предскаже нещо, което противоречи на официалната версия за развитието на света. От съвременните „ясновидки“ казахстанската Вера Лион предсказа наскоро, че „РФ ще подобри отношенията си със САЩ и Доналд Тръмп, а също така и с Китай. А пък между Съединените щати и Поднебесната ще има малък сблъсък. А пък НАТО и Европейският съюз ще започнат да губят своите партньори“. Официалното име на „прорицателката“ е Висич Вера Виталевна, тя живее в Караганда, също уж „лекува“, а едновременно с това предсказва: „Путин ще се ожени през 2017 година за блондинка“, което трябва да внуши на руснаците още по-голяма вяра във вожда.

Идеологически правилното предсказание на Вера Лион повтаря в основни линии тайнствените мантри на отдавна починалата Ванга, но от гледна точка на пропагандата то е напълно печелившо – „Тръмп и Путин ще направят много за света, на нас това ни е ясно“. Строго погледнато, споменаването на Тръмп и САЩ във всички предсказания трябва да нивелира информацията веднага след изборите, когато новият президент на САЩ не тръгна изведнъж да търси среща с Путин, да угодничи пред него, да иска прошка за въведените от предшественика му санкции, а напротив, започна да назначава на ключови постове явни русофоби, вече направили няколко резки заявления.

Руската пропаганда отдавна не е попадала в толкова сложна ситуация: няколко месеца преди изборите само някой ленив депутат от Дължаната дума не рисуваше дъгоцветни картини на бъдещите руско-американски отношения. Всички очакваха да бъдат отменени санкциите, прегръдки на Тръмп и Путин, съвместни военни паради и най-вече – отказ на Вашингтон да подкрепя Киев. Между другото, всички гадателки „предсказваха“ това. Информационната вакханалия продължаваше и руснаците вече започнаха да говорят сериозно, че по-добър приятел на Русия не може да се намери, оставаше само да бъдат наречени улици и площади на името на Тръмп, а на Зураб Церетели да се поръча 150-метров монумент на 45-тия президент на САЩ и да се постави в центъра на Петропавловската крепост.

И ето че всичко рухна. Гадателките – живи и починали – продължават все още да приспиват с помощта на пропагандата разстроеното народонаселение, но на руските ток шоу програми цари униние. Засега малцина се осмеляват да върнат руснаците при горчивата истина – никой няма да помага на Русия, докато Путин убива украинци и сирийци. Като цяло претенциите към Путин са много повече – и войната в Грузия, и убийствата в Чечня, подкрепата на сепаратизма в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и Карабах. А засега опроверженията се сипят едно след друго - Дмитрий Песков е принуден да се оправдава и да мънка нещо за „несъстоял се телефонен разговор“, измислен от същия Песков преди инаугурацията.

Миналия понеделник съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Майкл Флин разговаря с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк: „Имаше един телефонен разговор по четири теми. Първо, за катастрофата на самолета. Втора тема – поздравления за Рождество и Нова година, трета – за преговорите, свързани със Сирия, а четвъртата беше за това след инаугурацията да се уговори телефонен разговор между президента Путин и президента Тръмп“. Което означава, че новоизбраният президент на САЩ не бърза да общува с Путин, най-вероятно предполагайки, че са по-важни други дела. Ако това е така, никакво отслабване на санкциите Кремъл не трябва да очаква, освен това Сенатът на САЩ предпирема всички мерки идеята за отмяна на санкциите да не се разглежда изобщо.

Не се знае още колко руската пропаганда ще храни населението с приказки на покойната баба Ванга или на Вера Лион от Караганда, но първото, с което ще се сблъскат Доналд Тръмп и неговата администрация, са постоянните лъжи от страна на Кремъл. Ще лъжат непрекъснато, ще лъжат по всеки повод. Пентагонът вече беше принуден да нарече „глупост“ и „пропаганда“ съобщението на Министерството на отбраната на РФ, че „на 22 януари командването на авиогрупата на ВКС на Русия в авиобазата в Хмейни е получило от американска страна „по пряка линия“ през щаба на международната коалиция координати на цели на ИДИЛ в района на населения пункт Ел Баб, провинция Алепо“. Може да се предположи, че съобщението на Министерството на отбраната на РФ е предназначено за вътрешна пропаганда, с цел да се убеди населението на Русия, че това е най-сетне първият пример за новото руско-американско сътрудничество.

В това, че Кремъл ще продължава да лъже, няма никакво съмнение, той не може иначе. Доналд Тръмп е бизнесмен, човек, който поради предишната си длъжност не би трябвало да понася лъжците, а още повече тогава, когато не става дума за бизнес сделка, а за отношенията между две големи страни. Но въпросът всъщност не е в това колко ще търпи Тръмп, въпросът е доколко на руснаците няма да им омръзне да слушат приказки от баба Ванга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.