вторник, януари 10, 2017

Мерил Стрийп – „Неуважението провокира неуважение. Жестокостта поражда жестокост“

Винаги съм поставял европейското кино поне сто летви над холивудското. Но това не означава, че не гледам холивудски филми и не следя какво става в Холивуд. Така беше и с връчването на тазгодишните "глобуси", при което се включи, разбира се, и моето любопитство "кой какво е казал". Този превод (от руски) на речта на Мерил Стрийп направих вчера сутринта, когато страстите още не бяха избухнали, след което някои наши медии, дотгава задоволяващи се само с откъси, побързаха да дадат също пълен превод. Това донякъде обезсмисли тази публикация, но реших да не се отказвам от нея. По две причини. Първата е мечопуховска - колкото повече, толкова повече. Втората е сериозна. Надявам се всеки, който прочете този текст, да подходи към него съобразно това, което съм извел като цитат в заглавието. Защото това е най-силният момент в тази реч и той е общоактуален и много болезнен. За съжаление медиите и интернет философите (едните "за", другите "против") сведоха по абсолютно клюкарски маниер същността на текста до Тръмп (той бил във фокуса на речта, писаха на едно място), с което маргинализираха и обезличиха до неузнаваемост същественото, значимото в него. Жалко. (Павел Николов)

Благодаря. Обичам ви всички. Вие трябва да ме извините. Загубих гласа си, когато виках и плаках през тези почивни дни. И загубих разума си малко по-рано през тази година, затова ще чета.

Благодаря, Асоциация на холивудската чуждестранна преса. Продължавайки това, което каза преди Хю Лори, вие и всички ние в тази зала наистина принадлежим към най-демонизираните кръгове на американското общество. Помислете за това. Холивуд, чужденци и преса. Но кои сме ние? И се замислете какво е в края на краищата Холивуд. Просто група хора от различни места.

Аз се родих, израснах и се формирах в държавните училища на Ню Джърси. Вайола [Дейвис] е родена във фермерска къща, а е израснала в Сентрал фолс в Роуд айлънд. Сара Полсън е родена във Флорида и е отгледана от самотна майка в Бруклин. Сара Джесика Паркър е едно от седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена във Виченца, Италия. Натали Портмън е родена в Ерусалим. Къде са техните свидетелства за раждане? А красавицата Рут Нега е родена в Етиопия, израснала е в Ирландия, доколкото зная, а е номинирана за ролята на провинциално момиче от Виржиния. Райън Гослинг, като всички приятни хора, е канадец. А Дев Пател е роден в Кения, израснал е в Лондон, а сега е тук за ролята на индиец, израснал в Тасмания.

Холивуд гъмжи от аутсайдери и чужденци. Ако ги изгоните всичките, няма да имате за гледане нищо друго освен футбол и смесени бойни изкуства, които не са никакво изкуство! Дадоха ми три секунди, за да кажа всичко това. Работата на актьора е в това да прониква в живота на хората, които са различни от нас, и да ни даде да почувстваме какво е да сме като тях. През тази година имаше много-много-много силни актьорски изпълнения, които постигнаха точно този ефект. Спиращи дъха, страстни изпълнения.

Но имаше през тази година едно актьорско изпълнение, което ме порази. То заби своите кукички в сърцето ми. Не защото беше добро. В него нямаше нищо добро. То беше ефективно и постигна своите цели. То накара целевата аудитория да се смее и да си покаже зъбите. Това беше моментът, когато човекът, когото поканиха да заеме най-уважаваното място в нашата страна, пародираше репортер инвалид (случаят е от 2015 година!), човек, който е с по-нисък статут, не разполага с неговата власт и възможност да отговори. Сърцето ми се разби, когато видях това. И досега не ми излиза от главата, защото това не беше кино. Това беше реалният живот. Инстинктът да унижаваме другите хора, който някой поощрява от публична платформа, някой влиятелен, прониква в живота на всеки от нас, дава право и на други хора да постъпват по същия начин.

Неуважението провокира неуважение. Жестокостта поражда жестокост. Когато влиятелните хора използват своята власт, за да плашат другите, всички ние сме губещи. О`кей. Продължавайте в същия дух.

Тук искам да премина към пресата. На нас ни трябва принципна преса, която кара властта да се отчита за своите действия, която я вика да се отчита за всяка постъпка. Затова основателите на нашата страна са поставили пресата и нейната свобода в нашата конституция.

Затова моля Асоциацията на холивудската чуждестранна преса с нейните широки връзки и всички вас да се присъедините към мене и да подкрепяте комитета за защита на журналистите, защото те са ни необходими, за да се движим напред. А ние сме им нужни, за да защитават истината.

И още нещо: веднъж стоях на снимачната площадка, оплаквах се от нещо – трябваше да работим без да сме се хранили или просто да работим извънредно – и Томи Лий Джоунс ми каза: „Мерил, а каква привилегия е да бъдеш актьор, нали?“ Да, така е. Но ние трябва да си напомняме за привилегиите и отговорностите, за да си съчувстваме един на друг.

Ние трябва да се гордеем с работата, която Холивуд чества днес. И както веднъж ми каза моята скъпа приятелка, напусналата ни Принцеса Лея: „Вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство“. Благодаря.


А това е отговорът, който журталистът Пиърс Морган даде на речта на Мерил Стрийп (не е мой превод):

О, Мерил! И ти ли?

Тъкмо си мислех, че бездънните запаси от актьори - тръмпомразци са изчерпани, а ето че на хоризонта се появява най-голямата холивудска звезда с намерението да се присъедини към клуба и да забие още един ритник в лицето на бъдещия президент, 10 дена преди инаугурацията му.

Нека сме наясно преди да продължим - аз обичам Мерил Стрийп.

Тя е най-великата актриса на всички времена и съвсем не е, както Тръмп написа в Туитър днес, “една от най-надценените актриси в Холивуд”. Освен това, и тук говоря от личен опит, тя е прекрасна жена - изключително умна, мила и забавна.

Всъщност едва ли съществува по-добър модел за подражание от нея. Затова и когато тя говори, целият свят слуша.

Снощи Мерил Стрийп получи наградата „Златен глобус“ за цялостно творчество и избра точно този момент лично да нападне Доналд Тръмп. Тя започна с това, че присъстващата публика е “част от най-хулените и силно критикувани прослойки на днешното американско общество”.

В този момент камерата показа публиката, състояща се от стотици от най-богатите и най-привилегированите хора в Америка, които наблюдаваха сцената, облечени с рокли и костюми за над 20 000 долара. Те, разбира се, аплодираха Мерил Стрийп и клатеха мрачно глава при мисълта за страданието и тежкия си живот.

Актрисата продължи с изявлението, че ако всички чужденци бъдат изгонени от Холивуд, “няма да има какво да гледаме, освен футбол и бойни изкуства, никое от които не е истинско изкуство”.

Еха!

Не бях чувал подобна елитарна снобарщина, откакто Хилъри Клинтън нарече привържениците на Тръмп “сбирщина от сбърканяци”.

За ваша информация, мис Стрийп, стотици американци обичат футбол и ММА и по биха предпочели да гледат любимия си спорт, отколкото последната лента на Уди Алън.

Истинската цел на звездата обаче беше Тръмп. Тя излезе на сцената, за да го заклейми и затова продължи с думите:

“Имаше много представления тази година, които се отличаваха със спираща дъха емоционалност и нежност. Но само едно от тях ме зашемети. То пусна корени в сърцето ми, не защото беше хубаво - в него нямаше нищо хубаво - а защото истински ме разтърси. Говоря за изявлението на човека, който иска да поеме най-привилегирования и значим пост в държавата, в което той си позволи да имитира един осакатен репортер - човек, притежаващ много по-малко власт и възможност да се защити от него.”

Тук долната устна на актрисата започна да трепери.

“Сърцето ми се късаше докато го гледах”, проплака тя. “Все още не мога да изтрия образа от главата си. Това желание да унижаваш, особено когато е демонстрирано от някой с толкова власт, се просмуква в съзнанието на обществото и го насърчава да се държи по същия начин.”

Хммм… Наистина ли, Мерил?

Като начало, инцидентът, за който актрисата говори, не се е случил миналата година, а през 2015 г. През 2016 г. се проведе още една церемония по връчване на наградите “Златен глобус”, но никой не се сети да повдигне този въпрос тогава.

Освен това Тръмп през цялото време категорично отрича да се е подигравал на недъга на този репортер, а няколко уебсайта вече публикуваха видео материал, който показва, че Тръмп често прави същите жестове, когато оспорва твърденията на напълно здрави хора.

Всъщност този репортер съвсем не е човек, който е “напълно неспособен да се защити”. Той е журналист от “Ню Йорк Таймс”, с дългогодишен опит и множество награди, измежду които и “Пулицър”.

“Неуважението поражда само неуважение”, продължи речта си актрисата. “Агресията подбужда само още агресия. Когато силните използват властта си, за да тормозят по-слабите, всички ние губим.”

Тук вече се разсмях невярващо - не на самите думи, които са похвални, а на лицемерието на Мерил Стрийп.

Няма на света друга индустрия, която да промотира повече агресия и неуважение от Холивуд. Индустрия, която ежегодно печели милиарди от насърчаване на расизма, хомофобията, сексизма и дискриминацията. Която се изхранва от безкрайни филми, изпълнени с агресия и кървища в най-висша форма.

Колкото и добре да звучат думите на Стрийп, би било хубаво първо да погледне собствената си камбанария, преди да хули чуждата.

Към края на речта си Стрийп призова всички присъстващи да помогнат на пресата и да защитават истината.

Журналист съм от 30 години и обичам професията си. Но, нека бъдем честни, американските медии съвсем не са бранители на истината, за каквито Стрийп ги изкарва. Особено по време на президентските избори американската преса се превърна в пропагандно оръжие на Хилъри Клинтън, с което тя месеци наред се опитваше да унищожи Тръмп.

Освен това, в американската история не съществува президент, който така да се е борил срещу свободната журналистика, както политическия идол на Мерил Стрийп - Барак Обама. Нека ви припомня, че именно той наложи серия от закони за ограничаването на свободата на словото и яростно преследваше всеки опит за изтичане на секретна информация в пресата.

Лицемерие капеше от устата на актрисата.

Но аз съм много по-разочарован от това, че тя пропусна такава невероятна възможност да направи нещо наистина благородно.

Колко по-добре би било, ако една от най-влиятелните жени в Холивуд призове гражданите да се обединят, да се спре с това безумно разделение на политически лагери и да се работи за общото благо? Ако беше приканила Тръмп да демонстрира толерантност и да работи в името на справедливостта и свободата?

Това би било едно наистина похвално дело.

Вместо това актрисата само наля десет кофи масло в огъня и разбуни и без това неспокойното американско общество. Защото хилядите привърженици на Тръмп и футбола са разярени от думите й, които само потвърждават изявлението на Марк Уолбърг:

“Холивуд живее в тотална изолация от останалия свят. Повечето актьори и актриси изцяло са загубили връзка с обикновения американски гражданин.”

Мерил, много те харесвам, но ти пропиля своя шанс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.