неделя, ноември 13, 2016

Съществува ли руска нация?

Автор: Александр Невзоров

Превод от руски: Павел Николов

Не съществува никаква руска нация. И това го казвам, не защото съм някакъв русофоб. Аз не съм русофоб. За мене националният въпрос просто не съществува. Не познавам по-идиотско нещо от разделението по националност. Както всякакви граници и патриотизми, това е една от основните беди на човечеството.

Разбирам, че когато става дума за някакъв народ, трябва да говорим за продължителността на неговото съществуване. До средата на XVI век не е могло изобщо да има някакъв руски народ, защото цялата Рус била структурно подразделение на Ордата и успяла да се избави от нейната власт едва тогава, когато Ордата вече рухнала под товара на собствената си ненужност и икономическа безсмисленост. След това дошъл Пьотр, който в общи линии унищожил като нещо абсолютно ненужно всичко руско, автентично и национално, което до този момент било натрупано за няколко столетия. Можем да кажем, че го захвърлил, както при местене хората захвърлят прогнилите шкафове и немитите буркани от конфитюр. Русия се превърнала в принципно друга държава. А до втората половина на 19 век 60-70% от нейното население, така наречения руски народ, се намирало под робството на 20-30%. И това робство било абсолютно, включващо възможността да изнасилиш и да убиеш когото си поискаш, да го откъснеш от семейството му, да го купиш и да го продадеш. Та това, извинете, ли е единният народ? Народът не може да бъде сформиран от роби и господари. Под „народ“ трябва да разбираме тези, които са свободни в своите действия и думи. Но такива в Русия са нищожно малцинство. Нещо повече, този „народ“ за дълго време предал и забравил своя език. Не случайно героите от известното фентъзи на Толстой говорят на френски. А след това виждаме как същия този „народ“ в продължение на няколко десетки години свирепо изнасилва и убива себе си, лесно отказвайки се от всякаква национална идентичност, разтваряйки я в понятието „съветски“. Изобщо не може да се разбере къде тук трябва да се впишат самите понятията „народ“ и „нация“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.