вторник, ноември 15, 2016

Страх референдум пази

Няма сега политическа сила у нас, която да не декларира, че ще застане зад трите въпроса от референдума.

Трябва, викат всички, да изпълним волята на народа.

Досега не правеха с действията си някакво особено впечатление, че са се загрижили за волята на народа, сега изведнъж обаче това им стана сърдечен трепет.

Някои наблюдатели виждат в това страх да не ги накажат на следващите избори многото избиратели, гласували положително за въпросите от референдума, но едва ли е това.

Няма защо да се лъжем - ако референдумът се провеждаше самостоятелно, а не заедно с президентските избори, които бяха задължителни, а оттам стадото се бъркаше, че и референдумът е задължителен, пък някъде на избирателите и им набутваха бюлетините в ръцете и ги натирваха – също като овчар овцете - в кабинките да гласуват, на него щяха да отидат и да го почетат с глас толкова хора, че едва ли щеше да събере необходимите двадесет процента, за да се добере до парламента.

Така че истинските твърди привърженици на референдума едва ли са застрашителна маса народ и едва ли биха могли да уплашат някого с това, че ще се разсърдят.

Но все пак страх има, голям страх.

Страх от Учиндолеца!

Няма защо да се лъжем и за това – влезе ли Слави в политиката, и гербове, и бесепета, и депесета, и кръчмарпатриоти ще му дишат пушилката, докато не се задавят и не паднат почти на половината път до финала.

Надпреварата да се декларира подкрепа на референдума е всъщност ловък ход да се измъкне от картите на Слави главния му коз: партиите не ви слушат и трябва да бъдат наказани за това, че не ви слушат!

Слави сигурно ще влезе в политиката, защото ако не хване днес птичето, което му е кацнало в на рамото, след време по-трудно ще му се получи, сега му е силата.

Тази сила обаче може да бъде чувствително отслабена, ако се тръгне към приемане на въпросите от референдума, и затова всички ще си счупят краката да се надпреварват по пътеката на декларирането, че ще ги разгледат и ще зачетат народната воля. Така, като с едно махване на вълшебна пръчка, в ръката на Слави вместо козовен туз ще се озове една срамежлива двойка.

Накратко - идват интересни времена.

А последиците, разбира се, пак ще ги теглим ние...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.