четвъртък, януари 03, 2019

Първата целувка в киното

ИЗТОЧНИК: “VINTAGE EVERYDAY“

ПРЕПРАВИЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

“Целувката“, известен още като "Целувката на Мей Ъруин" или "Целувката на Райс-Ъруин", е филм от 1896 г. и е един от първите филми, който е показан на публиката с търговска цел. Продължителността му е 18 секунди и пресъздава целувката между Мей Ъруин и Джон Райс във финалната сцена на музикалната сценична комедия „Вдовицата Джоунс“ (в която Мей Ъруин, канадска актриса, и Джон Райс, американски актьор, играят главните роли - бел. П. Н.)



Филмът е режисиран от Уилям Хейс за Томас Едисън. Заснет е през април 1896 година в „Едисън студиос ъф Едисън“, първото филмово студио в Съединените щати. Едисън не присъства по време на снимките, защото по това време се намира в „Блак Мария студио“ (също студио на Едисън – бел. П. Н.) в Уест Ориндж, Ню Джърси.

Сцената с целувката била обявена за шокираща и подтикнала католическата църква да призове за цензура и морална реформа, защото целувките на публично място по това време можели да доведат до съдебно преследване.


Около филма се разразил скандална шумотевица, появили се неодобрителни редакционни статии и призиви към полицията да вземе мерки на много места, където е прожектиран. Един тогавашен критик пише: „Зрелището на продължително целуване по устните е прекалено натуралистично и на сцената, но увеличено до големи размери и повторено три пъти за кратко време, е абсолютно отвратително“.

Каталогът на Едисън обаче рекламира филма така: „Те се готвят да се целуват, започват да се целуват и се целуват и целуват така, че всеки път предизвикват бурни аплодисменти“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.