четвъртък, януари 31, 2019

"Добрият император" Траян

АВТОР: ДАРЯ ПАШЧЕНКО, СПИСАНИЕ „ДИЛЕТАНТ“

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Траян е един от "петте добри императори" на Рим. Тацит нарича времето на неговото управление "щастливо време" и даже един от римските папи проливал сълзи за езичника, представяйки си как справедливият владетел се мъчи в ада.

ИМПЕРАТОР ОТ ПРОВИНЦИЯТА

Марк Улпий Нерва Траян бил първият император, роден извън пределите на Рим. Негова родина е колонията Италика, която се намирала близо до съвременната испанска Севиля. А и предците му били испанци.

Първи успехи Траян постигнал в римската армия - бил уважаван и популярен сред войниците. Император Нерва, предшественикът на Траян, забелязал това и осиновил юношата, като по този начин го направил свой наследник. Между другото, именно Нерва станал първия от "петте добри императори", Траян бил в списъка втори. Делото продължили Адриан, Антонин Пий и Марк Аврелий.

Император Тарян. Рисунка от първата третина на XIX век.

Николо Макиавели пише за "добрите императори" така: "Освен това, като прочете историята на римските императори, господарят ще види как може да бъде изградена добрата монархия, защото всички императори, получили властта си по наследство, с изключение на Тит, били лоши; а тези от тях, които получили властта си в резултат на осиновяване, се оказали добри; пример за това са петте императори от Нерва до Марк; когато императорската власт станала наследствена, дошъл нейният упадък".

ОБАЯТЕЛЕН И ПРИВЛЕКАТЕЛЕН

Римските историци дават на Траян единодушна положителна оценка, като практически не посочват недостатъци на владетеля. И външността му била приятна, и телосложението добро, да не говорим за храбростта и справедливостта му... Но, пише Аврелий Виктор, Траян имал една слабост: обичал много да пие. Това пагубно пристрастие обаче имало благородни черти. "Той не разрешавал да изпълняват заповедите му, дадени след дълго продължило пиршество" - казва Аврелий Виктор.

Дион Касий също хвали императора, но обръща внимание на недостатъчното му образование: "Той беше с хората не само по време на лов и пиршества, но и по време на техния труд и намерения... Обичаше да влиза направо в домовете на гражданите, понякога без стража. Не му достигаше образование в строгия смисъл на думата, но всъщност знаеше и умееше много неща".

СЪЛЗИТЕ НА РИМСКИЯ ПАПА

Има предание, че римският папа Григорий Велики, живял в края на VI и началото VII век, погледнал веднъж колоната на Траян и си представил как страда в преизподнята справедливият и благороден владетел. Според християнската традиция Траян без съмнение можел да бъде само в ада - всичките му заслуги се засенчвали от факта, че императорът е бил езичник. Но папата се изпълнил със съчувствие към Траян, заплакал и започнал да се моли за него. Смята се, че по такъв начин Григорий Велики освободил Траян от адските мъки.

Колоната на Траян на снимка от XIX век.

При това е известно, че без гонения на християните по време на управлението на Траян не се разминало: по заповед на императора бил завързан за котва и удавен в Херсонес свети Климент.

ТРИУМФАЛНАТА КОЛОНА

Колоната на Траян била издигната още докато бил жив - в чест на победата му над даките. Когато Траян починал през 117 година, урната с праха му била поставена в основата на колоната.

Към колоната са се отнасяли внимателно през всички времена - вероятно затова тя се намира и до ден днешен в Рим. През 1162 година например бил издаден указ, който предвиждал да бъде екзекутиран всеки, осмелил се да повреди колоната. По време на Наполеоновите войни французите искали да преместят колоната в Париж като военен трофей, но се отказали благоразумно от това скъпоструващо мероприятие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.