събота, януари 12, 2019

За относителното възприемане на живота

АВТОР: ТАМРИКО ШОЛИ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Винаги ме е учудвало относителното възприемане на живота. Веднъж казах на Карим, че ми е много жал за афганистанските деца, които живеят при такива ужасни условия. На което той ми каза, че тези деца не страдат повече от мене за моите проблеми: просто защото за тях този живот е норма. По-късно по време на разговор с Ная от Сирия я попитах колко тежко е било за нея да вижда човешки останки по пътя си за училище. Тя отговори, че не е мислила за за това покрай какво трябва да минава, а просто е живяла този живот и при тези условия, които са ѝ били предоставени, други просто не е познавала.

Петнадесетгодишният Кристофър, който страда от аутизъм (главен герой в книгата "Загадъчното нощно убийство на кучето") също няма ни най-малка представа как може да живее по-различно от начина, по който живее.

Кристофър изпитва дискомфорт от някои цифри и не може да разпознава емоциите по лицата на хората. Майка му е починала преди две години от сърдечен удар, а сега той намира в градината съседското куче, убито с вили. Кристофър решава да разследва убийството, като паралелно с това записва своите мисли. И ето кое е интересното.

За първи път четох тази книга преди повече от десет години и ето че сега пак. Но неизменно във всеки момент улавяш мисълта си, че имаш нещо общо с Кристофър. Толкова различни животи, методи и начини, но чувствата са същите. Удивително.

Ние толкова много спорим и налагаме своето, макар че фактически си приличаме много. Дори ако живеем съвсем различно.

-----------------------

Бележка на Павел Николов: Тамрико Шоли (истинска фамилия: Шошиашвили) е украинска писателка и журналистка от грузински произход. Родена е в Луганск, а в момента живее в Киев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.