вторник, юли 07, 2009

Някои бележки относно изборите

(написани във влака Ихтиман-Вакарел и обратно)


1. Гласуваха повече млади хора от някога. През моята секция минаха около десетина бивши мои ученици, на повечето от които им беше за първи път. На тях сега мога да им кажа само едно: „Браво, момчета и момичета, не слушайте възрастните, които постоянно мрънкат, че от тях не зависи нищо. Тези избори показаха, че това не е така”.

2. Гласуваха много хора. В моята секция минахме 50%, при средно около 40% на предходни избори. Няма значение дали това е резултат от брадварската кампания на БСП, от наглостта на лидерите на ДПС, от безличието на „царя” и „царедворците” или от всичките тези нещо, взети заедно. Важното е, че в един определен момент голяма част от българите успяха да се активират и да насочат действията си в една посока, увенчавайки ги с успех. Което може да бъде само повод за оптимизъм: не е заспал окончателно народът!

3. Поговорката „Хитрата сврака – с двата крака” важи и за политиката. Всичките опити на управляващите да си осигурят изборни бонуси се увенчаха с неуспех. Особено силно изплющя „мажоритарният” шамар.

4. Президентът отново стана за посмешище с предварителните си напъни да реди правителство (ГЕРБ плюс БСП и евентуално ДПС). Жалкото е, че така позори институцията, която представлява.

5. Не е вярно, че българинът не ходи да гласува, защото иска „нови лица” в политиката. При 60% гласуване голямата политика в България пак ще се дирижира от „стари муцуни”. Което лично аз не намирам за лошо.

6. Социолозите, които предричаха на ГЕРБ най-много 32%, пак не познаха. Но това изобщо не е новина!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.