събота, февруари 04, 2017

За какво воюваме, терористи?

Автор: Александр Невзоров

Превод от руски: Павел Николов

Ако съдим по количеството кръв и огън на Донбас, никакви отстъпки няма да има, това е просто безполезно движение на въздуха. Проблемът е в това, че сепаратистите и терористите, които са завзели територията на Донбас, нямат за какво, уви, да се сражават. Те нямат никаква определена цел и не могат по никакъв начин да обяснят стратегически и тактически своите действия. Ясно е, че Русия няма да ги вземе при себе си, а като някакви недооформени държави никой и никога няма да ги признае. С една дума – за какво са се вкопчили в момента, на никого не е известно.

Те биха могли да предложат разгърнат вариант за изход със свои извинения и покаяния, но те продължават да се държат здраво за територията, която успяха да изтръгнат от Украйна с някаква загадъчна цел. Вероятно, за да си създадат възможност да разграбят региона. Други обяснения за действията им не може и да има.

В скорошните изявления на Песков [1] и Чуркин [2] можем да търсим смисъл, а може и да не търсим. Песков е принуден да оправдава най-невероятни неща. Понякога го прави добре, а понякога по-лошо, като всеки майстор. Затова и репликата на Песков [3] не трябва да се взема под внимание. Той не е последната инстанция.

Ние говорим за реалността. А това е онази част от Донбас, която е завзета от терористи, по същество – от грабители, имащи интерес войната да продължи. Вече и децата знаят, че бойните действия при Авдеевка няма как да са провокирани от украинците, защото Авдеевка е под техен контрол.

Аз си мисля, че докато в региона има поне нещо ценно, някакви чирепчета, остатъци от старо желязо, някакви парцалчета – всичко, което може да се открадне, „руският свят“ [4] няма да си отиде оттам.

БЕЛЕЖКИ

1. Дмитрий Песков – прессекретар на Путин.

2. Виталий Чуркин – представител на Руската федерация в ООН.

3. Че изострянето на военните действия при Авдеевка трябва да доведе до подновяване на диалога между Руската федерация и Съединените щати.

4. „Руски свят“ („русский мир“) – съвременна имперска руска доктрина, оправдаваща заграбването на чужди територии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.