събота, март 08, 2014

ДОСТАТЪЧНО, КРИМЧАНИ! Окончателно ме ядосахте… Ето ви тогава истината!

Автор: Семьон Задворний, блогър

Превод от руски: Павел Николов

Новините днес са много смешни. Върховната рада на Крим взе решение за влизане в състава на Русия и за преминаване в зоната на рублата. Русия срочно „редактира“ собствените си закони, за да позволи на Крим да се присъедини към нея.

Но на мене ми се иска не да се смея, а да крещя. Кримчани, скъпи мои, започнете най-сетне да мислите с главите си! Започнете да ги използвате по предназначение, а не само по време на хранене!

„Искаме в Русия!“ – това е чудесно. Руски депутати идват и разказват как всичко ще бъде гладко и перфектно. Путин по телевизията обещава да даде пари. „Град на руските моряци“ – звучи гордо! Но си размърдайте мозъците и помислете ето за какво.

Сега пред вашите очи и с вашето мълчаливо участие или неучастие се върши престъпление срещу всеки един от вас. Аз няма да говоря за легитимността или нелегитимността на кримската власт, избрана с всичките мислими нарушения. Няма да се интересувам легитимен ли е кметът, избран на митинг, и дали сте участвали лично вие в избирането му (макар че по закон би трябвало да сте участвали!). За друго ще ми е думата.

След една седмица Крим ще се присъедини към Русия. Добре, чудесно. Но какво означава това за всеки от вас?

Ето вие, многобройни кримски приятели, чиито деца учат и живеят в Киев, Харков и Днипропетровск – утре вашите деца ще се озоват в чужбина. Утре даже няма да можете да им позвъните по вътрешната тарифа „Моето семейство“ – ще ви се наложи да звъните до чужда страна, на чуждестранен номер. Добре ли го разбирате това?

А вие, скъпа пенсионерко, на която децата всеки месец изпращат пари от Киев. Сега само х-о-о-п и ви ги прехвърлят на картата от Приват банк. А утре такъв вариант няма да има. Готови ли сте точно за това?

А вие, които пътувате до Одеса на седми километър за дрешки и ги препродавате след това в Крим много изгодно за себе си – осъзнавате ли всъщност, чу утре до никаква Одеса за „стока“ няма да отидете? Че ще има граница, митница, такси и данъци?

Ето вие, които имате в Крим дребен бизнес и делови връзки с доставчици от Киев, Харков и Лвов, от които купувате продукти, козметика, резервни части, компоненти и всичко, каквото ви е необходимо за бизнеса – имате ли ясна представа, че утре всичко това ще трябва да минава през граница с всичките необходими гранични плащания?

Или вие, свикнали чешмяната вода да не ви е „по график“, а да я имате винаги или почти винаги (това по правило зависи от степента на крадливост на вашата местна управа) – вие добре ли помните откъде идва водата? Ще ви припомня – от Днипровския канал, от Украйна. А електричеството откъде идва, знаете ли точно? Ще ви кажа – в по-голямата си част от Николаевска област, от тамошната АЕЦ. А добре ли разбирате колко ще струват всичките тези комунални блага, ако ви ги доставя не родната страна, а „чужда“? Можете ли да смятате?

Или вие, посрещащи туристи и печелещи от това. Вие, разбира се, си давате сметка, че тези туристи сега ще минават през две-три граници. Че продължително време Крим изобщо ще стане „съмнителен“ район. Че водата, с която пълните басейна до вашето малко хотелче, ще стане „златна“. Че продуктите, с които храните гостите, ще трябва да ги карате или по море, или от чужбина, още утре. Наистина, осъзнавате ли това?

Руснаци горят в Крим украински книги. Началото е поставено...

И вие, които си поръчвате покупки и подаръци чрез интернет и ги получавате на следващия ден с „Нова поща“, така удобна и прекрасно организирана – знаете ли, че никаква „Нова поща“ няма да има утре, защото „Нова поща“ не доставя стоки за чужди страни? Знаете ли, а?

А вие, в чието съседство живеят кримски татари – вие разбирате, че на тях вариантът „Напред, в Русия!“ няма да им хареса. Вие не сте идиоти, вие умеете да виждате перспективата – а перспективата за вътрешни конфликти, разкол и нестабилност изобщо, ама изобщо ли не ви плаши?

Или вие, майко, чийто син всеки момент ще навърши осемнадесет. Вие добре ли разбирате, че утре вашият син ще отиде да служи в руската армия? И знаете добре каква означава това, наистина ли?

Да, вие можете да кажете: „Е, ще помислим, ще отидем на референдума и ще кажем, че не искаме да сме в Русия“. Но вие трябва много-много-много добре и ясно да разбирате, че нищо вече няма да зависи от това как ще гласувате и в кое квадратче ще поставите „чавката“. Резултатите от референдума са вече решени и без вас. От вашето мнение не се интересува никой. На Птин му трябва Крим, а не вашето волеизлияние, не се лъжете.

Аз разбирам, че в Крим има душевноболни идиоти, които няма да се спрат пред нищо, само и само „Крим да е Русия“! Дори познавам няколко такива лично. Но не мога, не искам да се откажа да вярвам, че вие точно вие сте душевноболните идиоти. Че точно вие сте готови за всичко най-страшно. Че точно вие не разбирате, че е невъзможно да се късат мирно и безболезнено връзки, създавани с десетилетия.

Честно казано, не зная какво да правя за вас. Просто искам да разберете какво става с вас. С всеки един от вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.