вторник, март 11, 2014

Цената на въпроса

Автор: Борис Акунин

Превод от руски: Павел Николов

Сега мисля не за Украйна. Тоест и за Украйна, разбира се, също, но това в края на краищата, макар и да е родствена, е ДРУГА страна, която си има свой път. Пожелавам на тази страна всичко най-хубаво. Тя доказа с мъжеството и кръвта си, че е Страна. Мисля, че за нея всичко ще бъде добре и без Крим. Западът няма да се поскъпи да помогне, за да направи от Украйна витрина на демократичните ценности. Кримчаните със сигурност ще съжаляват горчиво, че са се отделили.

Но много повече сега ме занимава обозримото бъдеще на моята собствена страна – Русия. То изглежда мрачно.

Искам да попитам тези свои съотечественици, които се радват бурно на бъдещето, на предварително предрешеното присъединяване на Крим (а те са, струва ми се, мнозинство): уважаемо мнозинство, разбираш ли поне какво ще ни струва на всички ни този трофей? Не?

В резултат от това, че Русия навлезе в територията на ДРУГА ДЪРЖАВА с въоръжените си части (каквото там и да лъже „чистата вода ненапита“ Путин), ще стане следното:

- Русия ще се окаже отначало в политическа изолация, а след това и в икономическа. Парите ще се насочат към чужбина, няма да има инвестиции, а на нашия газ и на нашия нефт светът ще намери бързо замяна, така че топлинните свръхпечалби ще секнат.

- Всичко това заедно с неминуемият скок на военните разходи ще доведе до спад на икономиката и до обезценяване на рублата, а след това вероятно и до отмяна на нейната конвертируемост. Така че с Антилите, Египет и Тайланд ще ни се наложи да се сбогуваме.

- Рязко ще поскъпнат вносните стоки, а много от тях просто ще изчезнат.

- Валутните запаси няма да стигнат за дълго. За да има с какво да плаща заплатите и пенсиите, правителството ще включи печатната машина. И ще ни доведе до инфлация и до още по-голямо покачване на цените. А след това все едно няма да има с какво да се плаща на бюджетните служители. И държавата ще банкрутира.

- За да погасява растящото недоволство, режимът ще трябва да се държи все по-твърдо, все по-беззаконно. Интернетът ще бъде кастриран и цензуриран; за обикновените средства за масова информация няма какво да говорим. Броят на политическите затворници постоянно ще се увеличава и в тази категория ще започнат да попадат хора, които са далече от политиката. Всеки протест ще стане наказуем.

- Да, благодарение на кримската авантюра Путин си осигури пожизнена власт. Осъди се на нея. Сега той просто ще се страхува да излезе в оставка. Но тази пожизненост едва ли ще се окаже дълга. И ще завърши известно с какво. Когато няма легален механизъм за смяна на един банкрутирал режим, се включват революционните механизми. А революцията в една многонационална страна, при това притежаваща ядрено оръжие, е много страшно нещо.

Не плаша и не прокобвам. За съжаление всичко това не е просто много вероятно, а е практически неизбежно. Освен ако не стане чудо.

Изобщо, да ти е честито присъединяването на Крим, нещастно ликуващо мнозинство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.