понеделник, март 03, 2014

Към полицейска държава и диктатура

Автор: Борис Акунин, Фейсбук

Превод (със съкращения): Павел Николов

Аз, разбира се, не съм никакъв политолог, но внезапната Путинова войнственост ми се струва блъф. Или той окончателно се е преселил в интериора на Потьокиновото село и има слаба представа за състоянието на руската армия. Путиновите крадци докараха армията ни до такова жалко състояние, че там нищо не излита, нищо не се взривява, за способните офицери пътят нагоре е затворен. Ако Русия може да въведе на територията на една голяма страна ограничен контингент войски, то ще е само ако е мноооого ограничен.

Руски ракетчици пристрелват цел.
Първата ракета е паднала 20 метра зад целта и сега бутат установката 20 метра назад, за да улучат точно.

А това, което става, е преход от плутократска аристокрация към полицейска държава и диктатура. Мисля, че именно в това се състои истинския смисъл на Путиновия демарш. Разбираемо е как ще реагират на кримската авантюра нормалните хора. И е разбираемо как ще реагират преметнатите от телевизионната пропаганда широки народни маси.

От една страна Путин разчита да привлече в своя лагер руските националисти – сега главен по защитата на руснаците ще бъде той. На руснаците в Украйна при това Путин няма да помогне с нищо, а само ще им навреди, като изостри и без това непростите им отношения с украинците (а в Крим и с татарите).

Затова пък ще представи протестиращите като „пета колона“, като „врагове на Русия и руснаците“. В главата му всичко това вероятно се подрежда много стройничко и логичничко. Та нали той не е стратег, тай е тактик, иначе казано – за него думата „вдругиден“ не съществува.

Очевидно страната все пак ще затъне накрая в революция – диктаторът много се старае. На мене започва да ми се струва, че той изобщо е таен агент на революцията, нещо като народоволеца Клеточников.

…………..

А в заключение ще кажа, че мракът едва ли ще бъде дълъг. Би ми се искало само зората да не се окаже кървава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.