сряда, март 05, 2014

Началото на края

Автор: Евгений Ихлов

Превод: Павел Николов

Пиша тези редове, когато масираното руско нахлуване още не е започнало и окупацията върви по принципа на тънките резенчета. Дали това нахлуване ще започне, дали няма, но путинизмът е вече в агония. Това го казвам във връзка с филма на Елем Климов „Агония“ за последната година от царстването на Николай Втори. Сега виждаме последните конвулсии на империята, опитваща се с ръцете на Путин да продължи историческото си битие поне за още един миг.

---------------------------

И така. Вариант първи. Руската имперска федерация започва нахлуване. Интересно ми е как си представят подаването на нефт и газ през фронтовата линия? В страната ще трябва да се обяви частична мобилизация – днешната руска армия не може да води на такава територия като Украйна дори контрапартизанска война. Отлив на капитали и верижна реакция от банкови банкрути. Милиони рускоезични бежанци. Украинците се отбраняват, стреляйки. Руската авиация, както се полага по устав, нанася удари за прикритие. По всичките световни телевизионни екрани и интернети обикалят кадри от типа „Рашъните бомбардират украинците“. Най-смешното е, че само преди две седмици, във връзка с четвъртвековния юбилей за края на афганската авантюра, всички написаха, че тя е погубила „великия и могъщ Съветски съюз“. Не е тя, разбира се, но мигновеното превключване на съзнанието е характерно. Войната в Украйна явно няма да е популярна сред руските мюсюлмани, върху които православната демагогия не действа по дефиниция. Когато в Крим започне това, което фантастът и археологът Андрей Валентинов описва в романа си „Созвездие пса“ (украински терористи се сражават с руски колаборационисти и пречещи им миротворци от ООН), и започнат чистки в кримскотатарските селища, ще реагира Татарстан. В подобна война е лесно да се влезе, но изходът ще продължи с години – на фона на безкрайни мирни конференции.

Втори вариант. Руската имперска федерация не започва нахлуване. В очите на имперските патриоти Путин ще се превърне в слабак. И в очите на целия свят също. Новата киевска власт се разправя със сепаратистите. Западът е сплотен срещу Русия и е сплотен до краха на Путиновия режим. Всички се убеждават в правотата на „русофоба“ Бжежински, който казва, че Русия е опасна и когато се е избавила от комунизма. Украйна преживява невиждана консолидация, както става с всяка нация, която е свалила героично своя деспот, а след това устояла пред интервентите. Украинците се убеждават в правотата на тези, които са говорили, че Русия е техният естествен исторически враг. Руснаците в Украйна или ще трябва да доказват своята лоялност към страната, или да избягат. От Русия обаче и така се оттичат капитали. Банките и така фалират. Социалните обещания на Путин остават празна приказка, вече направените популистки крачки се обезценяват от инфлацията. Народът, който се е начел в интернет за украинските лустрации на корупционерите, излиза „с просветлено лице“ на Майдана…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.