неделя, март 02, 2014

Патриотизъм не за дълго

Автор: Андрей Макаревич, музикант

Превод: Павел Николов

Когато навлезе с войски в Чехословакия, ЦК на КПСС не се посъветва с народа. И какво постигна, освен че се осра пред целия свят? Ето днес две страни вместо една. И къде е едната, къде е другата? Получихме ли тяхната любов? Или още нещо?

А вече успяха да зомбират доста голямо количество идиоти и просто неграмотници с лабилна психика. Вече напират с оръжие в ръце да спасяват рускоезичното население – все едно то ги призовава за това. Но те повярваха. Хора от телевизора, какво целите? Да скарате задълго два народа, живеещи един до друг. Успявате. А как ще свърши това, знаете ли? Война с Украйна ли искате? Като с Абхазия няма да стане: момчетата от Майдана вече се закалиха и знаят за какво се бият – за своята страна, за своята независимост. А ние за какво? За Янукович ли?

Хора, защо го скрихте в Русия? Честният човек няма да укрива престъпника и крадеца. А крадецът ще го направи. Защо се позорите пред човечеството? Зная, че не ви е грижа, но все пак?

Разбира се, в Украйна направиха доста глупости – с руския език, със събарянето на паметниците. Но подобни глупости неизбежно съпровождат всяка революция – пружината се развива на обратната страна. А след това всичко ще си застане на мястото – глупостта не може да продължава вечно.

Хора, ще трябва да живеем с тях. Все така по съседство. И е желателно в дружба. А как ще живеят те, сами ще решат.

Или ви се поиска да постреляте? Казват, че заздравява патриотизма.

Не за дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.