неделя, март 08, 2009

Открит е най-старият барелеф на маите

Група археолози под ръководството на американския учен Richard Hasen е намерила в тропическите джунгли на Гватемала барелеф, принадлежащ на цивилизацията на маите, който е на възраст около 300 години пр.н.е.

Това е най-старото подобно откритие, което доказва, че върховият период в развитието на цивилизацията на маите е бил значително по-рано, отколкото се смяташе досега.

По-раншните открития обхващат периода от 200-150 години пр.н.е.

Барелефът, на който са изобразени божествата Иксбаланке и Хунапу, е открит в археологическия център Ел Мирадор, в района Петен, намиращ се на 650 км северно от столицата на страната – град Гватемала.

В събота откритието е представено пред журналисти в присъствието на Херонимо Лансерио, министър на културата на Гватемала.

В района на Ел Мирадор е открита и известната вече пирамида Ла Данта, която се смята за една от най-големите постройки на стария свят.


Източник: Gazeta Wyborcza.

Снимка: Prensa Libre.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.