петък, март 20, 2009

Без Хитлер и Сталин

Валерия Новодворска


(Валерия Илинична Новодворска е руска политическа деятелка, дисидентка, журналистка, основателка на ултралибералната партия „Демократичен съюз”. Колумнист на списание „The New Times”.)


...Хитлеристка Германия е трябвало безспорно да бъде разбита. Заради човечеството, заради немците. Хора като Хитлер не трябва да побеждават. Но и СССР е трябвало да претърпи поражение, и на хора като Сталин не трябва да им се предоставя победа. Трябвало е да победят съюзниците: Великобритания и САЩ… Само че – без нас. Нас щяха да ни освободят американците и англичаните.

Съветската власт щеше да падне и нямаше да я има агонията на страната от 1948-ма до 1953 година. Нямаше да има нито Хрушчов, нито Брежнев, нито Афганистан, нито Андропов, нито Путин, нито КГБ. А ние нямаше да се появим роби на билия свят. Трябвало е СССР да загуби войната. САЩ вече имали атомна бомба, щяха да доубият Хитлер, дори да е завзел СССР до Урал. Ленинград е трябвало да се предаде. Разбира се, нямало да бъде весело да се живее под властта на хитлеристите, но милиони ленинградци нямаше да умрат от глад, както не са умрели жителите на Париж и Лион.

Можело е да се доживее до освобождението. Но как да се постигне това? Как са можели войниците да престанат да се съпротивляват – при наличието на заградотрядите и СМЕРШ? Кой би предал Ленинград, след като нещастните граждани, доведени до фанатизъм, предпочели пред падането на града смъртта на своите деца? Разбрах къде е бил изходът, едва когато гледах филма „Валкирия”. Всичката ни надежда е била в успеха на Клаус фон Щауфенберг. Последната ни надежда. Нюрнберг все едно щеше да го има. Само че без съветски съдии. Да, Германия щеше да избегне съветската окупация и Берлинската стена (и зверствата на съветските войски). Щауфенберг щеше да спаси фатерланда. Но Германия и така не е пропаднала. Бях скоро там. Много чистичка, подредена, сита, обгрижена, добра, свободна.

А ние… Това е бил единственият ни шанс, повтарям. Ако Олбрихт не беше прозяпал три часа, а Фром не се беше оказал страхливец! Берлин, Париж (нали и Ромел е бил в заговора!), Северна Европа – всичко щеше да бъде в ръцете на заговорниците. Арест на Хитлер, докато не е излязъл в ефир, на Химлер, на Гьобелс, ликвидация на концлагерите, спасяване на още живите евреи, истината за Холокоста…

Сепаратистки мир на Великобритания и САЩ с Германия. Съветските войски нямаше да влязат на територията й. Нито знаме над Райхстага (по-скоро знамената на съюзниците), нито 9 май. Всичките сталински триумфи щяха да отидат по дяволите. Щеше да е възможно и спасяването на нещо от Източна Европа. Сталин щеше да спре. Не би могъл да воюва с вермахта, САЩ и Великобритания (готвела се плюс това бомбата, щеше да плаши). Нито Ялта, нито Потсдам.

А колко наши войници щяха да оживеят, ако войната беше завършила една година по-рано! Да, вместо Ялта щеше да има друга сбирка. Но вече не на територията на СССР. И нямаше да я има позорната снимка – Рузвелт, Чърчил, Сталин, – и Англия нямаше да предаде на Сталин бежанците, и Власов нямаше да бъде обесен, защото РОА щеше да премине на територията на Германия. Силите на вермахта и на съюзниците щяха да стигнат, за да уплашат Сталин да даде Прибалтика (а току-виж и Чехословакия с Унгария). А украинците и поляците щяха да получат помощ от Запада и може би щяха да се освободят сами.

В СССР никой нямаше да се помайва. Комунизмът щеше да издъхне 40 години по-рано. Аз бих оплаквала Щауфенберг заедно със съпругата му. Той е можел да спаси Русия…


Превод от руски: Павел Николов (из публикация в "Грани.ру")


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.