петък, март 06, 2009

Пророчици и още нещо

Преди 1990 година у нас имаше врачки. И баба Ванга, например, също беше врачка.

След промените обаче, когато стана много модерно да си религиозен, някой взе, та се сети, че врачките по библейски дефиниции не са никак приемливи:

"Врачка да се не оставя жива." (Изход, гл. 22, ст. 18)."

”(...) не врачувайте и не гадайте.” (Левит, гл. 19, ст. 26).

”Ако мъж или жена (...) врачуват, да бъдат умъртвени: с камъни да бъдат убити (...)” (Левит, гл. 20, ст. 27).

(...) не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач (...); защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, и тъкмо поради тия гнусотии Господ, Бог твой, ги изгонва отпреде ти. (Второзаконие, гл. 18, ст. 10-12).

При това положение врачките моментално се преквалифицираха в пророчици. Баба Ванга също бе издигната в този ранг и доста хора, които преживяваха сито и честито покрай нея преди промените, продължиха да го правят и след промените; чак до смъртта й.

Но какво е смъртта само на една пророчица? Какпа в морето. Такива днес – с лопата да ги ринеш. И уж пророците и пророчиците трябва да говорят мъдри неща (защото по подразбиране са глашатаи на Бога и би следвало да повтарят неговите слова), а то – колчем някоя наша пророчица си отвори устата, ръси такива глупости, че в съзнанието на човек веднага изникват силуетите на яки мъже с бели престилки.

Така например пророчицата Магда (фамилия няма – също като фолкпевица!) предрече, че след известно време (кога точно – ни гък, ни мък!) България ще намалее териториално: Родопите категорично ще престанат да бъдат български! (Който не вярва, да надникне тук!)

Всичко това, разбира се, може да се приеме и като екзотика, но кой знае защо на мене ми се струва, че някой е впрегнал яко шарлатанията в предизборната си борба!..


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.