сряда, май 20, 2015

ПУТИН. ВОЙНА (по материали на Борис Немцов) – ГЛАВА 5

Работили над доклада: Сергей Алексашенко, Екатерина Винокурова, Олег Кашин, Айдер Муждабаев, Олга Шорина, Леонид Мартинюк, Алфред Кох и Иля Яшин

Превод от руски: Павел Николов

ПРЕДИСЛОВИЕ

ГЛАВА 1. ЗАЩО МУ Е НА ПУТИН ТАЗИ ВОЙНА?

ГЛАВА 2. ЛЪЖА И ПРОПАГАНДА

ГЛАВА 3. КАК БЕШЕ ПРИСВОЕН КРИМ

ГЛАВА 4. РУСКИТЕ ВОЕННИ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА


ГЛАВА 5. ДОБРОВОЛЦИ ИЛИ НАЕМНИЦИ?

Редовните части на руската армия предопределиха в много отношения военните успехи на сепаратистите в Източна Украйна.

Но забележима роля във въоръжените сили на ДНР и ЛНР изигра и попълнението от така наречените „доброволци“, постоянно пристигащи от Русия в зоната на въоръжения конфликт.

От самото начало на конфликта на територията на Украйна започнаха да идват руски граждани, които или организираха сами военизирани групи, или се присъединяваха към вече сформирани отряди.

Сред подобни терористи се оказваха немалко бивши сътрудници на руските специални служби и кадрови военни, включително хора с боен опит в различни горещи точки и с криминално минало. Често тези граждани ставаха ключови фигури във войските на сепаратистите, както например бившият офицер от специалните служби Игор Гиркин, ветеранът от „чеченската война“ Арсений Павлов (с прякор – Моторола), а също и Александр Можаев (с прякор – Бабай), който беше обвинен от прокуратурата на Краснодар в опит за убийство.

Вербуването, въоръжаването, материалното осигуряване и прехвърлянето на руските „доброволци“ на територията на Украйна често се организираше с непосридственото участие на руските власти.

НАЕМНИЦИТЕ

През август 2014 година премиерът на ДНР Александр Захарченко заяви: „Ние никога не сме крили, че сред нас има много руснаци, без чиято помощ щеше да ни бъде много трудно, по-сложно щяхме да воюваме“. Според признанието на Захарченко сред сепаратистите се намират 3-4 хиляди руски доброволци.

Депутатът от Държавната дума на РФ и член на Комитета по отбраната Вячеслав Тетьокин оцени броя на „доброволците“, участвали и участващи в донбаските бойни действия, на 30 хиляди души.

„Някои са воювали там една седмица, други са воювали няколко месеца, но според данни на властите в Донецката и Луганската народна република през бойните действия са преминали около 30 хиляди доброволци“ – подчерта той. Този депутат внесе за разглеждане в Държавната дума законопроект, изискващ да се предостави на „доброволците“ статут на участници в бойни действия с всичките съответстващи облаги.

Процесът за привличане и изпращане на „доброволци“ в Донбас се организира от лоялни на Кремъл обществени организации, по-специално своята роля в този процес потвърди ръководителят на Руския съюз на ветераните и депутат в Държавната дума от партията „Единна Русия“ Франц Клинцевич. Както свидетелстват самите „доброволци“, сборни пунктове за бъдещите терористи често са военните комитети в руските градове.

Александр Можаев (Бабай) и терористи от ДНР

Руски гражданин, воюващ в редиците на сепаратистите в Донбас, разказа подробно през септември 2014 година за организирането на процеса по набиране на „доброволци“. Според това, което той засвидетелства, вербуването на руснаци в редиците на „опълченците“ от ДНР и ЛНР става в руските градове чрез военните комитети, ветеранските и казашките организации, които организират централизирано въвеждане на терористи в зоната на конфликта. Гражданите, които изявяват готовност да отидат на територията на Украйна самостоятелно, се отправят индивидуално в Ростов на Дон, където им изплащат стойността на билета.

Именно в Ростовска област е организирана материалната база и системата за подготовка на терористи, преди с оръжие в ръка да се озоват в редиците на сепаратистите. Направление, бойна задача и бронирана техника те получават непосредствено преди пресичането на границата.

Основен контингент „доброволци“: бивши военни и сътрудници на правоохранителните органи, иначе казано – хора с опит да си служат с оръжие. Вербовчиците се стремят да набират хора на средна възраст. Младите хора не влизат в приоритета на вербовчиците, защото все още запазват силна връзка с близките си: гибелта на „доброволеца“ създава рискове от публично изразяване на недоволство от страна на родителите им.

Руските „доброволци“ в Донбас получават материално възнаграждение. Парите за обезпечаване на бойците постъпват от руски фондове, които се попълват с активна подкрепа на руските власти.

Според думите на самите терористи средната сума на „доброволец“ е 60 хиляди рубли на месец, макар че „има и такива, които получават по 80, 90 хиляди, командирите - дори повече“. За сравнение: средната работна заплата в Русия, по данни на Министерството на икономическото развитие, през януари 2015 година е била 31,2 хиляди рубли. Срока на своята служба „доброволците“ определят сами, но минималната продължителност на командировката е един месец.

Важно свидетелство представи вербовчикът на „доброволци“ от Екатеринбург и ръководител на фонда на ветераните от специалните части за Свердловска област Владимир Ефимов. Той потвърди, че руските „доброволци“, които участват в бойните действия в Донбас, получават за това пари. „Има нормативи за заплатата: 60-90 рубли на месец получава редовият състав, 120-150 хиляди – старшият състав. Сега казват, че заплатата е достигнала до 240 хиляди“ – заяви Ефимов. Той също така съобщи, че „средно боец с екипировката си и заплатата“ струва 350 хиляди рубли на месец.

Освен това Ефимов потвърди, че един от начините да се изпращат руски терористи на територията на Украйна са така наречените „хуманитарни операции“. Фактически става въпрос за това, че военното нахлуване се осъществява под вид на хуманитарни доставки.

„За първи път пътувахме като Червен кръст. Получихме от местното отделение документи, че сме съпровождащи. Когато пристигнахме, хората останаха там. Дадоха им оръжие и им поставиха бойни задачи. Сега просто качваме момчетата в камиона с хуманитарна помощ и ги изпращаме“ – разказа Ефимов.

„Доброволецът“ Артьом от Санкт Петербург свидетелства, че хората заминават за Донбас от различни региони на Русия, а вече на място получават централизирано техника и униформи: „Някои са със своите дрехи, ако са им по-удобни и са свикнали с тях, но по правило преобличат всички в армейски, без всякакви нашивки, опознавателни знаци и дори етикети на производителите. Оръжието е старо армейско, още от съветските складове. Никакви нови снайперски пушки, автомати, които не се намират на въоръжение у украинските военни, не дават“.

Днес закрития от регионалните власти томски телевизионен канал „ТВ-2“ предаде на 6 декември 2014 година сюжет за изпращането на отряд местни „доброволци“, заминаващи на война в Луганск.

Репортажът беше направен от мястото на заминаване на автобуса с бъдещите терористи от ЛНР. Изпращането беше организирано от Всерусийския съюз на ветераните от Афганистан. Според думите на ръководителя на местното отделение на организацията Михаил Колмаков подобни отряди заминават от различни градове на Сибир. Томските доброволци са били екипирани с пари на спонсори, чиито имена организаторите на изпращането предпочитат да не афишират.

Събраните свидетелства потвърждават, че значителна част от руските терористи в Донбас е изпратена на територията на Украйна организирано, преминала е съответно обучение и подготовка, получила е материално осигуряване и самите „доброволци“ получават парична компенсация за участието си в бойните действия.

В това прозират признаци на престъпление, попадащо под ударите на член 359 от Наказателния кодекс на РФ. Действащото законодателство на Русия позволява да се идентифицират така наречените руски доброволци в Донбас като наемници. Наказателният кодекс на РФ в частност гласи: „Наемник се нарича лице, което действа с цел да получи материално възнаграждение и не е гражданин на държавата, участваща във военен конфликт или във военни действия, не живее постоянно на нейна територия, а също така и не е лице, изпратено да изпълнява официални задължения“.

Впрочем, руските следствени органи преследват изключително тези граждани на Русия, които участват в бойните действия на страната на украинската армия. Така през октомври 2014 година беше възбудено наказателно дело срещу жителя на Москва Роман Железнов, който попълни украинския батальон „Азов“. Терористите, които попълват редиците на сепаратистите, нямат в Русия проблем със закона. Президентът на РФ Владимир Путин поясни, че „хора, които изпълняват своя дълг по зова на сърцето си“, участвайки в бойните действия, не могат да бъдат разглеждани като наемници.

КАДИРОВЦИТЕ

Забележителна роля във военните сили на сепаратистите играе попълнението, идващо на украинска територия от Чеченската република на РФ. Тези хора се идентифицират като привърженици на президента на Чечня Рамзан Кадиров и често са представители на контролираните от него силови структури.

На 16 декември 2014 година Рамзан Кадиров изрази публично готовност да отиде в зоната на конфликта в Източна Украйна и да участва лично в бойните действия. „Възнамерявам да поискам от президента да ме освободи от заеманата длъжност, за да отида в Донбас – да защитавам интересите именно на тези граждани, които воюват там. За да ловя и да унищожавам именно такива като тези шайтани, защото те нямат чест и съвест“ – заяви Кадиров в ефира на НТВ.

Самият Кадиров така и не се появи на територията на Украйна. Но събраните свидетелства доказват, че подготвени в неговите силови структури терористи участват активно в сблъсъците в Донбас.

Първите пристигнали в зоната на конфликта групи кадировци са влезли в състава на сепаратисткия батальон „Восток“. Неговият командир Александр Ходаковский потвърди на 1 юни 2014 година, че през пролетта под негово командване са се сражавали с украинските войски чеченци, дошли от Русия.

Впрочем, доказателства, че на територията на Украйна присъстват въоръжени чеченски терористи, се появиха още преди това. Така на 26 май 2014 година беше публикувано видео, снимано по време на митинг на привържениците на ДНР в Донецк. На площада паркира камион, в който имаше около двадесет души, въоръжени с автомати и предимно с кавказка външност. В разговор с кореспондента на CNN един от тях заявява: „Ние сме кадировци“. След уточняващ въпрос на журналиста той потвърждава, че е от чеченските правоохранителни органи.

На 26 май стана известно и за първите сериозни загуби сред чеченските терористи, воюващи на страната на сепаратистите. През този ден подразделения на ДНР щурмуваха летището в Донецк, контролирано от украинските военни. По време на бойните действия бяха унищожени два камиона „КамАЗ“, превозващи терористи. Участието на чеченци в тези сблъсъци засвидетелства по-специално лекарят травматолог Денис Клос, дошъл да помага на сепаратистите от Чукотския автономен окръг на РФ. "Бях във втория камион с ранени чеченци. Удари ни мина отдолу, преобърнахме се, предното колело беше откъснато. След това започна обстрел, започнахме да спираме коли по пътя, да качваме там ранените и да ги изпращаме в болницата“ – разказа той.

Президентът на РФ Владимир Путин и ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Премиер-министърът на ДНР Александр Бородай заяви, че сред загиналите на 26 май са разпознати 33 граждани на Русия. Бородай подчерта, че в редовете на терористите са се сражавали хора от Чечня, „готови да защитят своите руски братя“. Кметът на Донецк Александр Лукянченко добави, че в болницата след боя край летището са постъпили 43 ранени, включително граждани, дошли от чеченските градове Грозний и Гудермес. Както свидетелства Клос, след неуспешното сражение за летището на Донцк и значителните загуби, кадировците повече не били съгласни с такава война и са си заминали за Чечня. Тази информация потвърди на 1 юни 2014 година Александр Ходаковский: според неговите думи, воюващите чеченци са си отишли, като са взели своите ранени.

Поредното масово попълнение от чеченски терористи пристига в Донбас през август 2014 година, когато започна мащабната акция на руската армия, целяща да спре настъплението на въоръжените сили на Украйна срещу позициите на сепаратистите.

На 20 август 2014 година беше публикувано видео, което един от чеченските терористи е снимал на руско-украинската граница в навечерието на нахлуването. На кадрите е запечатан диалог между терористи на чеченски език пред колона танкове и друга бронирана техника. „Ето нашата колона, не се вижда началото, не се вижда края, и сме се подготвили за влизане. Аллаху акбар! – казва терористът пред камерата. – Тук има и момчета чеченци. Ето тези танкисти са чеченци“.

„Отиваме да се бием, за да разнесем тези хохли по целия свят. Иншаллах!“ – отвръща механик-водач със слънчеви очила, показал се от люка на танка. След публикуването на това видео Борис Немцов отправи официално запитване до ФСБ на Русия и до Следствения комитет на РФ с искане да се провери факта за незаконно пресичане на границата от въоръжени хора. Но нито един от органите не отговори на политика.

Питане на Борис Немцов до директора на ФСБ Александр Бортников

На 30 август беше публикувано видео, също направено от кадировски терорист по време на „прочистването“ на град Горловка. На записа се вижда как група въоръжени хора с пълна екипировка върви по улицата и разговаря на смес от руски и чеченски език. „Група за прочистване“ – коментира операторът, снимащ действията на терористите с камерата.

На снимката: вляво – командирът на чеченския батальон „Смерть“ („Смърт“ – бел. прев.) Апти Болотханов.

След подписването на мирните съглашения в Минск на 5 септември 2014 година значителна част от кадировските терористи остана на територията на Донбас, контролирана от сепаратистите. Свидетелства за присъствието на въоръжени чеченци в редовете на сепаратистите продължават да се появяват със системна периодичност.

На 12 декември 2014 година беше публикувано интервю на чеченски терорист с прякор Талиб, воюващ в Донбас в редиците на сепаратистите, по време на което той заплашва със смърт украинския депутат Игор Мосейчук за оскърбление по адрес на Рамзан Кадиров. „Той е покойник, подписал си е присъдата“ – заяви чеченецът. „Ние, кадировците, помагаме тук на един славянски народ“ – добави той.

На 19 ноември 2014 година се появиха документални свидетелства, че на територията на Донбас е създаден самостоятелен чеченски батальон „Смерть“, сформиран от ветерани на силовите структури на Рамзан Кадиров. Специалният кореспондент на „Руски репортер“ Марина Ахмедова публикува заявления на командири на батальона, направени на територията на базовия лагер в Донецка област. Бойците от батальона са участвали по-специално в боевете за Донецкото летище и за град Иловайск. Сред участниците в този батальон, според признание на неговите командири, „деветдесет процента са бивши сепаратисти“, воювали срещу руската армия, но сложили оръжие „след амнистия“ и попълнили след това силовите структури, контролирани от Рамзан Кадиров.

Чеченски терористи в Донбас

Личността на един от командирите на батальона „Смерть“ е установена: Болотханов, Апти Денисолтанович, бивш командир на 3-та патрулна рота към батальон „Юг“ на вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Русия (поделение 4157, месторазположение – село Ведено, Чеченска република). Има звание майор, през февруари 2008 година с указ на Кадиров е награден с медала „За заслуги към Чеченската република“.

На 10 декември 2014 година беше публикувано видео, запечатало придвижването на батальона „Север“ на територията на Донбас. Един от командирите на батальона с прякор Стингер заявява, че батальонът се състои от „около 300 бойци в Донецка област“ с минимален боен опит 10 години. Според думите му до седемдесет процента от терористите са бивши служители на специализираните части, като повечето от тях имат държавни награди.

„Ние сме войници от руската армия и от руските специални служби, основно ветерани от бойни действия“ – подчерта терористът.

Също така през есента на 2014 година стана известно за друга организирана група чеченци, воюващи срещу украинската армия в източната част на страната – отряда на терориста с прякор Дикий (Дивия – бел. прев.). През декември 2014 година беше публикувано интервю с Дивия. Според думите му отрядът е базиран в град Краснодон и осигурява неговото патрулиране. Терористът заяви, че ще се радва, ако в Донбас дойде Рамзан Кадиров: „Ако дойде тук, достатъчни са ни три месеца, за да въведем ред. Ще се радваме, ако дойде тук“. На 7 януари 2015 година Дивия и неговите терористи разказаха на видео допълнителни подробности за своя отряд. По думите на Дивия негови подчинени са „основно чеченци“. Отрядът е участвал по-специално в бойните действия край градовете Краснодон и Счастие.

(Следва продължение: ГЛАВА 6. ГРУЗ 200)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.