вторник, май 05, 2015

Те се страхуват от светлината

От Слава Рабинович, малък откъс:

„…В Ленинград, през септември 1983 година, когато бях първокурсник в института, ме извикаха в „първи отдел“. Хората, които са се родили след 1980 година, вероятно даже не знаят какво е „първи отдел“. Това беше местният отдел на КГБ, какъвто имаше във всяка организация. Когато отидох там, местните КГБ-исти ми зададоха няколко въпроса. Например къде „съм бил вчера вечерта“ (бил е в синагогата, за посрещане на еврейската Нова година – бел. П. Н.). Когато се учудих на този въпрос и казах, че всъщност това не е тяхна работа, те извадиха и наредиха на масата черно-бели, но качествени снимки, на които бях аз, ан фас и в профил, потвърждаващи „къде съм бил вчера вечерта“. И казаха, че това „място“ не е за член на ВЛКСМ (младежката организация на Комунистическата партия в Съветския съюз – бел. П. Н.), не е за първокурсник от този институт и че ме заплашва изключване, което означава незабавно явяване във военния отдел и изпращането ми на война в Афганистан. Но… те ми казаха… че мога да продължа да ходя „там“. Е… ако само при всяко такова отиване се явявам в първи отдел и предоставям списъци на тези, които съм видял „на това място“, от нашия институт. Пратих ги на майната им. Ей така, с открит текст, на майната им. И излязох от кабинета. И си мислех, мамка му, какво ще стане сега?.. И знаете ли какво? Нищо не стана. От тях просто не трябва да се страхуваш. Те са като тези вампири и върколаци, които има у Гогол във „Вий“. Те обичат тъмнината и излизат от своите дупки. Но когато се появи светлина, не могат да направят нищо – налага им се да се пъхнат обратно в дупките си, омотани с паяжина. Този урок научих сам, изпитах го върху себе си. След много години чух потвърждение на своята правота от моя близък приятел, забележителния Едуард Степанович Кочергин. Той през дългия си живот винаги е постъпвал така. Препоръчвам ви, купете си неговите книги – „Ангелова кукла“ и „Крещеные крестами“ (не са преведени на български език, но ги има на руски в Интернет – бел. П. Н.). Ще разберете всичко. Не се страхувайте от тях. Те са вампири и върколаци, начело със своя Вий. Но се страхуват от светлината. Не се страхувайте от тях. Просто насочете към тях светлината.

БЕЛЕЖКА: И у нас напоследък изпълзяха много вампири от бившата наша политическа полиция, подчинена на КГБ, да ни учат на акъл, та това ме подтикна да преведа този малък текст (П. Н.)…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.