събота, август 22, 2009

Камбани

„Камбаните звънят,

мирише на тамян,

а в олтара попът е пиян…”


Стара хулиганска песен


Не можах да хвана вчера цялото предаване „Челюсти” по „Нова телевизия”, защото точно тогава майка реши да копаем едно място и не можах да се върна навреме. Както и да е, успях за част от предаването. Там имаше едно много задръстено отче, което буквално ме скъса от смях с глупостите си. Но се прокрадна и нещо, което беше съвсем сериозно.

На въпрос защо отците, вместо да се занимават с призиви за бойкот на Мадона, не зоват миряните в църквата, отчето отговори (цитирам по памет): „Камбаните бият по два пъти на ден и викат миряните да отидат на църква, няма аз да отида и да ги каня: Елате в църквата!”.

Ето цялата формулировка на мизерното състояние на нашенската православна църква. Камбаните бият, а в същото време светите отци си клатят камбаните и чакат нещо да им падне от небето.

А народът е казал: „Бог дава, ама в кошара не вкарва”.


======================

Забележка: Тъй като на село разполагам с ограничен емтелски интернет и пестя всеки мегабайт, спирам публикуването на коментари в блога си до 27 август, когато ще се върна в Ихтиман. За което се извинявам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.