петък, август 14, 2009

Изпити след седми клас

Решението на просветното министерство да обедини изпита за външно оценяване и кандидатския изпит след седми клас в един е добро. Така всички ученици ще завършват втората образователна степен според показаните знания и умения в едно равностойно състезание, което ще определи и по-нататъшната им реализация в гимназиалния курс. (От тази учебна година основното образование ще завършва със седми, а не с осми клас).

Следва обаче един много сериозен въпрос. Ще бъдат ли избегнати при този изпит недостатъците на външното оценяване? А именно:


1. Налучкването. При 25 задачи (толкова са в тестовете за външно оценяване) играта на „онче бонче” често дава добри резултати и много от учениците я практикуват доста успешно. Лично аз преди една година си направих такъв експеримент с теста по история. Без изобщо да чета въпросите, заградих отговорите както ми попадне и за малко не хванах четворка.

Налучкването може да се избегне лесно. Или с не по-малко от 50 задачи, от които десетина с отворен отговор, или с по-малко задачи (20-25), но всичките с отворен отговор.

2. Квесторите. В никакъв случай не трябва да са от същото училище, от които са изпитваните ученици, както е при външното оценяване. И сега подсказването не е рядкост (понякога с благословията на директорите, обзети от амбицията да отчетат добри резултати), а можем да си представим какво ще се случи, когато става въпрос за изпит, от който зависи бъдещо кандидатстване. Същото, което се случи с първите матури – поголовно подсказване и позволяване да се използват учебници и учебни помагала.


Ако се преодолеят тези недостатъци, изпитът след седми клас наистина ще бъде изпит. Какъвто трябва да бъде. Иначе ще е просто „язък за барута”; подигравка с ученето и учебния процес.

Разбира се, при тези обстоятелства маменцата на мамините синчета и дъщерички ще нададат рев до небето, ще сформират един-два комитета за защита на крехката детска психика, ще пуснат две-три петиции в интернет и ще основат четири-пет групи във Фейсбук със същата цел. Но на подобни глупости не трябва да се обръща внимание.


======================

Забележка: Тъй като на село разполагам с ограничен емтелски интернет и пестя всеки мегабайт, спирам публикуването на коментари в блога си до 25 август, когато ще се върна в Ихтиман. За което се извинявам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.