събота, август 04, 2018

Русия. Битка за родния език

НАПИСАЛ: ОЛЕГ-САНДРО ПАНФИЛОВ

ПРЕПРАВИЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Владимир Путин реши, че езиците на народите в Русия трябва да бъдат унищожени окончателно, за да може, по всяка вероятност, когато след сто години хората престанат да разбират родния си татарски или калмицки език, да се махне думата „федерация“ и да се нарече територията „Велика Русия“. Империята прави още един опит да унизи завзетите и поробени някога народи.

Позлатеният паметник пред ВДНХ в Москва явно прилича на подигравка - „братските“ народи в „дружеско семейство“ представят държавата, която се е гаврила с тях през последните няколко века. На 10 април в Държавната дума на Русия група депутати от всички парламентарни групи внесоха законопроект, според който „преподаването и изучаването на държавните езици на републиките в Руската федерация се осъществява на доброволна основа, не за сметка на преподаването и изучаването на държавния език на Руската федерация; правото на изучаване на роден език от езиците на народите в Руската федерация се реализира в пределите на възможностите, предоставяни от образователната система, като се имат предвид потребностите на обучаващите се и на техните родители“. Много хора от тези, които излязоха на улицата да протестират, разбраха идеята на законопроекта така, както са го замислили законодателите - за родните си езици можете да забравите, защото всички са длъжни да говорят на руски.

Странно нещо, но в Русия и до ден днешен при преброяване на населението в анкетата има раздел „националност“, а названията на субектите на Руската федерация отразяват различните националности. Сега според замисъла на законодателите, трябва да изчезне главният признак на нацията - езикът, защото така се е приискало на кремълските идеолози за създаване на нова „Велика Русия“, чиито жители трябва да разговарят само на един език, разбираем за вожда. Когато на 19 юни Държавната дума приемаше на първо четене законопроекта, внукът на народния комисар на външните работи на СССР, днес идеолог на официалния „руски свят“ Вячеслав Никонов се оплака от либералността на руската власт: ето „в Индия например говорят на повече от 400 езика, в Папуа Нова Гвинея - на повече от 850 язика. Но в нито една страна по светя няма такова нещо в системата на образованието да се изучават 59 езика, а преподаването да се осъществява на 30 езика. Това е безпрецедентно достижение на нашата страна“.

Вячеслав Никонов назова цифрата - в Русия има повече от 270 езика и наречия, което е безпрецедентно за една съвременна страна. Проблем е, че председателят на комисията по образованието и науката в Държавната дума на Русия не уточни по какъв начин от малката Московия през 15 век се е образувала огромна държава и доброволно ли са влезли в състава на тази държава 190 народа. Как е станало така, че съвсем различно по национален и расов състав население било изведнъж накарано да говори на един език, който бил колониален, а за доброволност просто не можело и дума да става? Асимилацията на завзетите народи протичала с помощта на оръжието и с гибелта на стотици хиляди души, които не искали да станат част от образувалата се империя.

През 17-18 век по целия Сибир и Далечния Изток преминали кръвопролитни войни - срещу окупацията по 100-150 години се борели чукчите и юкагирите, бурятите и хакасите, няма нито един народ, който да не се е съпротивлявал. Същото ставало в Централна Азия и в Кавказ. Местното население окупаторите наричали „бусурмани“ (изкълчено от „мюсюлмани“ - бел. П. Н.) и „туземци“, част от хората покръстили насилствено, карали ги да се записват поданици на Руската империя с прикачената дума „руснак“. Така се появили „руснаците“ Юсупови, Кутузови, Тургеневи, Аксакови, а днес носителите на тези фамилии не искат да признаят своите предци - татари, които били асимилирани сред първите и станали „руснаци“, за които руският език се превърнал в роден. И само поетите напомняли за миналото: „Да, скити сме! Да, азиатци сме! С кривогледи и алчни очи!“ (Александр Блок, „Скити“ - бел. П. Н.)

След проявата на законопроекта през пролетта на тази година се разрази скандал - в зависимост от предлаганата степен на асимилация той беше бурен или изобщо го нямаше. Наистина, защо да се бунтуват чувашите или осетинците, след като на родните им езици вече почти не излизат вестници, а местната телевизия използва „родния език“ само след указание отгоре - полага се поне половин час да се говори на език, който практически е унищожен поради имперската асимилационна политика. Единственият регион, който оглави съпротивителното движение, беше Татарстан и то само благодарение на това, че в почти четиримилионната република татарският език се е запазил до голяма степен поради самоотвержеността на интелигенцията и на активистите на националното движение. Кремъл започна да натиска най-напред тях, карайки ги да променят гледната си точка. Получи се доста странен компромис - на 24 юли Държавната дума прие на второ четене законопроекта за свободата на избора да се учи роден език в училище, включително и на руски език като роден. С една дума - сега родителите могат да напишат заявление до училищните ръководства, за да учат децата им роден език. Като компенсация „за страданията“ заради останалите езици руският език също стана избираем. Но проблемът все едно остава - цялото обучение в руските университети се води само на руски език, освен във факултетите по национална литература и филология. Поправката, която трябваше да направи компромис, изглежда доста груба: „федералните държавни образователни стандарти за предучилищното, началното общо и средното общо образование осигуряват възможност да се получи образование на родните езици от езиците на народите в Руската федерация, да се учат държавните езици на републиките в Руската федерация, родните езици от езиците на народите в Руската федерация, сред които и руският език като роден език“.

Още в началото на обсъждането на законопроекта беше предложено да се създаде Фонд за подкрепа на родните езици, който да се занимава „с проблемите на науката в тази област, с проблемите, свързани с разработването на съответни образователни методики, с въпросите за подготовката на учебници и помагала по роден език и родна литература, с въпросите за експертната оценка на тези учебници, с въпросите за пригаждането им към федералните държавни образователни стандарти и примерните образователни програми“. На второ четене това предложение изчезна от законопроекта, най-вероятно заради осъзнаването, че това е безсмислена работа, защото сега много родители ще напишат заявления за обучение на децата си по руски език поради липса на друг изход.

Въпреки това именно Татарстан остава лидер в съпротивата срещу имперската политика. Един ден преди приетите поправки на второ четене в Казан се състоя IX-ят общоруски форум на татарските религиозни дейци, на който се събраха повече от хиляда делегати от 69 региона на Русия. Към тях се обърна президентът на Татарстан Рустам Миниханов: „Днес се стараем да решаваме чрез религията проблемите около запазването на родния език. В Татарстан и Башкортостан тези проблеми все още могат да бъдат решени, а в други области има място само за мечти. Затова се опираме на вас. Мислим, че и за в бъдеще ще работим заедно за запазването на нашия роден език и на татарските национални традиции“.

Собственикът на Life News Арам Габрелянов публикува в акаунта си на Фейсбук сълзлив текст относно законопроекта за родните езици, като се визира президента на Татарстан Рустам Миниханов: „И чета, и слушам как ръководителят на Татарстан се опитва да оспори хитро закона за езика. Недоволен е от това, че само руският език е задължителен, а останалите езици в Русия са по желание. Значи, ние сме татари и трябва непременно да учим татарски език. Ами ако е така, давайте, господин Миниханов, създавайте училища, в които казанските татари ще учат своя език, татарите мишари - своя, касимовските - своя, тептярите - своя, и така нататък. Няма какво да си измисляме. Родителите на великия Зидан, кабили от Алжир, го попитали какъв е. Той се учудил и казал - разбира се, французин! Същото е и в Русия. Всички ние сме руснаци, някой с арменски корени, някой с еврейски, някой с татарски. Не е срамно да се мислиш за руснак, да се наричаш руснак е гордо!!! И забравете думата русиянин - глупавата измислица на Елцин!“

Ето това е всичко. В текста на „руснака“ Арам Габриелянов е изразена цялата идея на кремълските имперци. Властта изпрати на обществото съобщение: Русия не се е създавала с войни и нашествия, за да могат всякакви „туземци“ да пренебрегват „великата и могъща“ страна. По-логично е в бъдеще да се преименуват националните региони, като се нарекат „Бивша Северна Осетия-Алания“ или „Бивша Якутия“. Още по-лесно би било да се обозначат с цифри, с поредни номера.

Путин бърза, разбирайки, че бъдещето на Руската империя е на косъм заради икономическия колапс, след което ще се надигне нова вълна от национално самосъзнание, когато завзетите някога народи ще припомнят на империята всичките ѝ грехове. Путин бърза да забави идването на това време, да се опита да прокара в близките десетилетия тотална политика на асимилация, като унищожи у народите най-главния индикатор на самосъзнанието - езика. Всяка многонационална държава има своя история, но по-кървава и по-нехуманна от историята на Русия не е имал никой. Сега Кремъл иска да укрепи своите завоевания окончателно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.