четвъртък, август 02, 2018

Дворци, пирове и яхти

НАПИСАЛА: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (https://www.novayagazeta.ru)

ПРЕПРАВИЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Къде ще отидат трилионите, които хазната ще икономиса за сметка на тези, които няма да доживеят до пенсия?

Радикалното увеличаване на пенсионната възраст в Русия поне предизвика някакви протести, макар и слаби. Едновременно с това увеличаването на данъка върху добавената стойност (ДДС) с 2% премина съвсем незабелязано.

Ако може, ще ви обясня какво означава повишаването на ДДС. Много просто: то няма да бъде забелязано от компаниите износители - „Газпром“, „Роснефт“, нефтогазокооператива „Озеро“, за тях, не най-бедните компании в Руската федерация, оглавявани от не най-бедните мениджъри, това повишаване ще мине безболезнено, защото ДДС се възстановява при износа.

Понякога даже се възстановява без износ. Ще напомня, че престъпната групировка, която уби в затвора Магницкий (рус. Магнитский - бел. П. Н.), измъкна от бюджета около 750 милиона долара. И съвсем не всичките пари бяха откраднати с връщане на данъка върху доходите. Една част беше открадната именно с фалшиво връщане на ДДС.

Що се отнася до потребителите, които нямат честта да принадлежат към нефтократите и към факирите по връщане на ДДС, тоест пенсионерите, медицинските сестри, лекарите, учителите, таксиметровите шофьори, офисния планктон, за тях повишаването на ДДС означава повишаване на цените приблизително с 2%.

Защо приблизително? Защото едновременно с това заплатите няма да се увеличат и цените просто не могат да се повишат с 2%. Те ще се повишат с някъде около 1,5% - за сметка на падането на маржовете на и без това миришещите на тамян производители.

Защо не предизвика протест увеличаването на ДДС е съвсем разбираемо. У нас и фалшивите избори не предизвикват протест - какво са на този фон някакви си два процента ДДС?

Защо протестите срещу повишаването на пенсионната възраст бяха слаби, е също разбираемо. По отношение на пенсиите хората в Русия се делят на две неравни множества: малцинство и мнозинство. Малцинство е елитът или поне върхушката. Това са хора, които не се надяват на държавата и си осигуряват старостта сами. Отнели са им това, което никога не са чакали: защо да протестират?

Мнозинство са тези, които се надяват на държавата. Те бяха изработени - жестоко и даже двойно: защото ги изработиха не само с тези 15 хиляди рубли, които разчитаха да имат след 55/60 години, на и с всичките облаги (за жилище, за пътуване, за лекарства), които се полагат на руските пенсионери и които сега тези хора ще трябва да плащат в пълен размер. Което, разбира се, при съкращаващия се пазар на труда ще ги превърне в 58-годишни безработни, които няма да могат нито да си купят храна, нито да плащат за жилище. Но тук номерът е такъв: тези хора са от надяващите се на държавата. Както са ѝ се надявали, така и ще ѝ се надяват - амин. Тези, които се надяват на държавата, никога няма да се изправят срещу нея.

Кремъл излезе от положението по два начина. Първо, забрани да се нарича повишаването на пенсионната възраст повишаване на пенсионната възраст. Това сега се нарича „усъвършенстване на пенсионната система“. Второ, включи могъщи пропагандисти като Познер, които започнаха да разказват колко е полезно да се работи до старост.

Да се обсъжда всичко това в дадения случай е също толкова безсмислено, колкото да обсъждате шансовете си да спечелите на покер срещу мошеник, като се основавате на теорията за вероятностите. Тази теория няма никакво отношение към играта с мошеника - ще изгубите не заради теорията за вероятностите.

Също така увеличаването на продължителността на живота, намаляването на бюджетните доходи, стареенето на населението и прочее нямат много отношение към повишаването на пенсионната възраст. А има отношение простият въпрос: къде ще отидат трилионите, които хазната ще икономиса за сметка на тези, които няма да доживеят до пенсия?

Отговорът е тривиален: ще бъдат откраднати.

Не си струва да ми разказват за отбранителния бюджет, за строежите на века, за газо- и нефтохповодите, за поредната Олимпиада/шампионат... Всичко това е мираж. Всичко това е фантом. Няма в Русия никакви хиперзвукови ракети (макар че има хора, затворени за продаване на тайната за тях; тайната вероятно се състои в това, че няма ракети). Няма никакви могъщи газопроводи, никакви стадиони „Корморан арена“ (подигравателно название на стадион в Санкт Петербург, за който тамошният губернатор заяви, че кормораните му повреждат покрива с клюновете си - бел. П. Н.). Всичко това е като във филма „Матрицата“ - външен вид.

Реалността са гигантските дворци на елита, които биха накарали да позеленеят от завист Бурбоните и Стюартите, яхти, Насти Рибки (тук: любовници на олигарси, от лично име - бел П. Н.), самолети, банкови сметки. А всичко останало е просто предлог да се усвояват кинти.

Руският бюджет служи само за две цели: първата - да се краде от него. Втората - де се плаща на тези, които защитават тези, които крадат. В този смисъл той е устроен така, както е бил устроен държавният бюджет някъде в Асирия в някакъв си VIII в. преди новата ера. А той бил устроен много просто. Всичките пари, събирани от населението, се изразходвали в две направления. А) за дворци, пирове, украшения и наложници на царя. Б) за войска, която да пази наложниците, дворците и пировете.

В рамките на тази система такива неща като пенсии биха били абсурдни. Защото поданикът съществувал само за едно: да осигурява дворците и пировете. Ако не вършел това, следвало да умре.

В това се състои и „усъвършенстването на пенсионната система“ в Русия. Същността му е проста. Колкото по-малко пенсии се плащат, толкова повече ще остане за дворци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.