понеделник, април 24, 2017

Правата ми във Facebook

Тази статия на студентката по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Магдалена Митева взех от изключително полезния сайт https://pravatami.bg, който следя най-редовно и който препоръчвам горещо на тези, които искат да знаят какви са правата им в най-различни житейски ситуации.

(Павел Николов)В днешно време ако нямам Facebook, съм като изгнаник на самотен остров, неосведомен за външния свят. Чрез него аз мога общувам с приятелите и семейството си, осведомявам се за интересни събития, новини, клюки. Мога да си намеря работа, стаж или доброволческа дейност и още безброй неща. Общо взето няма как да не съм онлайн, колкото и да не ми се иска. При този непрекъснат обмен на информация от всякакъв вид – от мои лични данни до клипчета на чужди котки в интернет, реших да се поразтършувам из Общите условия на Facebook.

В оригнал те са на английски език, но за мое улеснение Марк Зукърбърг се е погрижил да имам достъп до част от условията и на български. Преводът обаче може да не е напълно коректен и са възможни разминавания, поради което е препоръчително да черпя информацията си от оригиналния текст.

Каква информация се съгласявам да предоставя на Facebook?

Наскоро забелязах, че когато вляза в профила си ми излизат предположения за моята локация. В повечето случаи или познава точното ми местоположение, или е доста близо до целта. Това ме накара да се замисля всъщност каква точно информация събира за мен и от къде си я набавя.

Данни от снимки, съобщения и публикации

Всеки път щом се отбележа някъде, създам файл с определено съдържание или харесам снимка, Facebook знае за това и използва тази информация, за да направи престоя ми в сайта „по-интересен”. Той знае какво си пиша с приятелите си и ако споменавам често името на известна личност в съобщенията си например, то нищо чудно да започнат да ми се появяват новини свързани с нея.

Моите групи и контакти

Facebook събира информация и от хората, с които общувам най-много, и от това, което те качват в мрежата за мен или от групите, страниците, които харесвам. Освен това има достъп и до адресната ми книга, в случай че синхронизирам телефона/таблета си с профила си. Поради тази причина мога да получавам предложения да добавям хора от обкръжението ми в приятели.

Данни за плащания

Ако използвам Facebook, за да си купя нещо или да направя дарение, аз предоставям данните си за плащане – номер на кредитна или дебитна карта, адрес за доставка, телефон за връзка и др.

Данни за устройството, което ползвам

Само да се впиша в профила си и предоставям данни от или за компютъра, телефона си или други устройства, където мога да инсталирам Facebook. До тази информация имам достъп и аз. Благодарение на това лесно мога да засека и да се отпиша от устройство, от което се предполага, че съм се вписал, а всъщност ми е непознато.Такава данни са:

• операционната система, която ползвам, версия на хардуера, настройките на устройството, вид и име на софтуера, батерията, силата на сигнала и идентификатор на устройството;

• мястото, от където ползвам устройството благодарение на GPS, Bluetooth, или WiFi сигнали;

• мобилния ми оператор, тип на браузъра, език и часова зона, номер на мобилния ми телефон и моя IP адрес.

С цялата тази информация Facebook разполага благодарение на факта, че аз съм се съгласил с Общите условия и съм предоставил доброволно достъп до нея.

Facebook споделя тези данни със своите партньори в сферата на рекламата, за да ми бъде показвана реклама, съобразно с интересите ми. Добрата новина е, че информацията, която се споделя, не включва мои персонални данни – име, електронна поща, които да се използват за директна връзка с мен (освен ако сам не дам разрешение за това). Facebook има право само да сподели колко души са видели определена реклама или са инсталирали приложение, след като са видели рекламата, както и дали това са били повече мъже или жени, за да се определи аудиторията на заинтересованост от определен продукт.

Важно! Facebook може да споделя събраната информация в отговор на разрешение за обиск, съдебна заповед или призовка при наличие на основателна законова причина свързана с обществената сигурност. Може също така да осъществява достъп, да съхранява и да споделя информация, когато това е необходимо, за да бъде открита или предотвратена измама или друг вид незаконна дейност – смърт или опасност за телесна повреда.

Споделяне и поверителност

От настройките на профила си сам решавам кой какво може да види на стената ми. Това могат да бъдат персонализирана група от хора (близки, колеги, съученици), всичките ми приятели или отделни хора. По същия начин, когато използвам Messenger, избирам лицата, на които да изпратя снимки или съобщение. От своя страна пък те могат да изтеглят или да споделят това, което съм им пратил, с други хора.

Освен това мога да направя информацията, която споделям, публична. Тогава до нея ще имат достъп абсолютно всички, независимо дали са ми в листата с приятели, или не и независимо дали изобщо имат Facebook профил.

Когато коментирам или харесам публикация на друго лице, то това лице определя хората, които могат да виждат моите коментари или харесвания. Ако публикацията е публична, моите коментари също ще са такива.

Дотук добре. Когато обаче реша да публикувам свое авторско стихотворение, видеоклип, фотография, аз, приемайки общите условия, съм се съгласил Facebook да получи неизключителен лиценз за неограничено и безплатно използване на съдържанието на моята творба. Този лиценз се прекратява, когато изтрия профила си или това, което съм публикувал. Ако обаче съм решил да го споделя с други лица във Facebook и те не са си направили труда да изтрият пратено, то то си остава.

Когато решa да премахна нещо вече споделено, то изчезва от сайта. Важно! Част от тази информация се изтрива за постоянно от сървърите на Facebook, но е добре да знам, че някои неща могат да бъдат изтрити само когато си изтрия профила завинаги. Тоест дори и да си мисля, че съм изтрил снимки от, които ме е срам, те все още са там някъде в базата данни на Facebook.

Някой ме тормози. Какво да направя?

Най-елементарното, което мога да направя, е да го махна от приятели. При по- сериозни случаи мога да го блокирам. Facebook няма да го извести за това мое действие. Така този човек няма да вижда какво публикувам на стената си, да ме отбелязва на негови публикации, няма да може да ми праща съобщение и да ми иска приятелство. Мога да го отблокирам по всяко време.

Деактивиране на профила

Когато не желая вече да ползвам Facebook, имам две опции – да деактивирам акаунта си или да го изтрия.

При деактивация се премахва името ми от повечето неща, които съм качвал или споделял във Faceboоk – снимки, клипчета, публикации. Някои неща обаче остават видими – името ми в списъка с приятели на други хора, както и чатовете с приятелите ми.

Тъй като Facebook пази информацията, свързана с профила ми (напр. приятели, групи, страници, които съм харесал), лесно мога да възстановя профила си след деактивация. Само трябва да въведа отново имейла и паролата си или да използвам Facebook профила си, за да се впиша в друго приложение.

Изтриване на профил

Когато искам да изтрия профила си, нещата стоят малко по-различно. За целта подавам заявка, че искам завинаги да си закрия акаунта. Ако направя това, аз повече няма да имам достъп до него. Facebook ми дава няколко дни да размисля и не го изтрива веднага, тоест мога да го възстановя в рамките тези дни на размисъл.

След като си изтрия профила, заедно с него се изтрива и цялата информация, която се е складирала за мен в базата данни на Facebook. Необходими са до 90 дни, за да може всичко да бъде заличено. Дори и тогава обаче съобщенията, които съм пращал на други хора, се запазват в данните за техния профил и не се изтриват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.