вторник, февруари 16, 2016

Папата и папчето

Автор: Александр Невзоров

Превод от руски: Павел Николов

Проучих резолюцията за резултатите от срещата на папа Франциск с патриарх Кирил и бях учуден.

Куба е католическо местенце. Мисля, че техните спецслужби са успели да напъхат под расото на Гундяев (светското име на патриарх Кирил – бел. прев.) крокодил. Крокодил, обучен да отхапва особено скъпите за един инок органи. Иначе не може да си обясним как Гундяев сдаде с такава поразителна лекота православието и всичките негови традиции.

Нека погледнем внимателно какво са понаподписали.

В декларацията се анулира изцяло традицията, която е вдъхновявала хиляда години православието – омразата към католицизма. Латинската ерес, както винаги се е наричал у нас католицизмът, според мнението на повечето светци, теолози и учители на православието е мерзост, лъжа и извращение, което безчести земята със своята мръсотия. Тава се е набивало хиляда години в главите, а сега всичко е мир, дружба и преживяне.

Всякакъв Йоан Кронщадски, Паисий Величковски, Амвросий Оптински и много други, които са пропагандирали всякаква неприязън към латинската ерес, сега са обявени завоалирано ако не за идиоти, то за неадеквати.

Следващата точка задължава Гундяев да не подкрепя войната в Украйна: по същността си това е пряка забрана на маскарадните попчета, които обслужват банда терористи, да ги подкрепят и вдъхновяват за въоръжена борба.

Двадесет и пета точка е посветена на униатството. Униатството от гледна точка на православните е демонично изобретение на католиците. Гундяев е решил да го има, щом това се харесва на другаря папа. Мъченици като Афанасий Брестски, надигнал глас срещу унията и приел смъртта заради своето отстъпничество, са предадени.

Какви са мотивите за това, не се знае. Вероятно Гундяев е искал да се щракне с папата на бананов фон. Друг въпрос е обаче защо това беше нужно на папата.

Франциск е весел човек, с хулиганска жилка, има много свободно време и обича много всякаква екзотика. Аз на негово място също не бих отказал, ако ми предложат да видя една космата ряпа. Да се преодолее такава съблазън е много трудно.

Но изобщо декларацията е пълен боклук: Кирил не е упълномощен да разговаря с папата от никакъв Събор, а самият той не олицетворява и не представлява православието, за да може да реши нещо. А за папата това е просто екзотичен тур, от който няма да има никакви последици. Освен вероятно объркване и разкол вътре в Русия.

Та нали сега ще започнат да кипят традиционалистите, които почитат дневниците на Йоан Кронщадски или на Феодосий Печорски. А това не са просто хора, споменати в историята на православието, това са нейните създатели. Като осъзнаят диващината на цялата ситуация, традиционалистите ще предприемат разколнически действия. Така че при цялото ми пренебрежително отношение към православието аз съм просто поразен как Гундяев само за половин час зачеркна собствената си идеология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.