събота, февруари 20, 2016

Снимки

Досега в поредицата: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

1. Айнщайн и Чарлз Чаплин.


2. Майка прегръща сина си, който се е зъвърнал в Южна Корея, след като е бил освободен от трудов лагер в Северна Корея през 1950 година. Днес ако беше - завръщане нямаше да има, другарят Ким Трети държи здраво юздите.


3. Прага посреща руснаците през 1945 година... Ще мине малко време и ще ги посрещне отново - съвсем по друг начин: "с камъти и дървье", както е казал нашият поет...


4. Мартин Лутър Кинг е арестуван, след като е поискал да бъде обслужен в ресторант, предназначен само за бели, 1964 година.


5. Боб Дилън и Сюзи Ротоло, 1963 година. Боб е на 22, а Сюзи на 20 години. На втората снимка - двамата върху обложката на албума на Дилън "The Freewheelin' Bob Dylan".


6. Арни...


7. Индианското семейство Situwuka и Katkwachsnea (който може да го прочете и произнесе на английски, жив и здрав да е, аз – да ме одерат - не мога) с, както се казва по нашенски, национални носии... Снимката е от 1912 година.


8. Ван Гог, 1880 година.


9. Нийл Армстронг приготвя пища в дома си няколко месеца след като е стъпил на Луната.


10. След футболния мач Шотландия - Уелс, 1977 година.


12. Жилетката на Пушкин, с която поетът е бил облечен по време на фаталния дуел. Жилетката - уви! - е обикновена, а не бронирана....


13. Знаменитата някога снимка "Комбат" на Макс Алперт от 1942 година. Всъщност - постановка. Увеличените петлици (до 1943 година съветските офицери не носят пагони) на "комбата" показват отличителни знаци (на втората снимка), характерни за офицер от гранични войски или от - забележете! - НКВД, а не за офицер от действащата армия, за какъвто е представян персонажът. От фотографска гледна точка професионалисти фотографи също имат сериозни възражения за истинността на снимката, но да не задълбаваме.


14. Дамска чанта от Северен Ирак. Дотук нищо особено чудно, но чантата е от... 14 век.


14. Много интересна снимка на американско семейство от 1910 година. Биели са негрите, ама май не чак толкова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.