събота, септември 20, 2014

Учители ли? Забравете…

Миналата година се прибрах в училище от лятната ваканция на 10 септември.

До 15 септември Образец 1 и придружаващата го документация бяха готови.

Няма да обяснявам какво е Образец 1, колегите ме разбират, а останалите да го приемат като нещо, което е абсолютно задължително за началото на учебната година и е един малък електронен и книжен ужас.

Тази година се прибрах на 1 септември, започнахме работата с Образеца веднага и завършихме най-сетне чак на 17 септември.

Не защото сме станали по-мързеливи.

А защото програмата, с която се прави Образец 1, става все по-сложна и все по-бъгава, а документацията, която го придружава, все по-обемиста.

Плюс това почти през ден пристигаха (проклета да е електронната поща!) какви ли не нови изисквания и указания, а в понеделник беше върхът на сладоледа – около двадесет страници таблици за попълване (нови, досега не е имало такива).

Ошашавиха ни чиновниците!

Вместо работата на учители и директори да се облекчава, с всяка изминала година тя се усложнява, формализира и бюрократизира.

И не само в началото на учебната година.

А едновременно с това чувам безумни словесни припеви, които чертаят перспективи как в училището ще се привличат млади хора, особено мъже.

Глупости на търкалета.

Че кой млад, здрав, прав и корав, мъж ще се завре в училище, освен ако не е такъв, който не може да си върже и връзките на обувките?

Пък ако може, още на първата година ще тегли майната на всичко и ще си намери друга работа.

А, освен за бюрокрацията и бумащината, да говоря ли за диктата на дългогодишни директорки (повечето са такива!), изкукали до неузнаваемост от продължително седене зад бюрото (да ме простят тези, които са редки изключения)?

Да говоря ли за безумните претенции на капризни майчета, които смятат, че учителят им длъжник и трябва да танцува под тяхната свирка?

Да говоря ли, че когото се появи снимката на една красива и млада учителка в интернет, вместо да се възхитят на младия човек като учител, решил да посвети живота си на децата, разни малоумници и чекиджии се втурват да му отровят живота?

Така стоят нещата с българското училище, което след седем-осем години наистина ще се опразни не само откъм кадри (повечето от учителите са от времето на динозаврите, като мене), но и откъм кадърни кадри, помнете ми думата.

А днес чета, че след време България щяла да изпитва крещяща нужда и от лекари.

Явно и при тях е същият батак…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.