неделя, септември 14, 2014

Мазохистите само се възбуждат от болката

Автор: Виктор Шендерович

Превод: Павел Николов

В отговор на новия пакет европейски санкции Кремъл обяви за готовността си да ограничи вноса в Русия на европейско облекло и автомобили, съобщава РИА-Новости.

Чета и пак не вярвам на очите си! Макар че би трябвало май да съм свикнал вече с тази самоизяждаща се логика…

Вие ще ни отрежете крака? Знайте тогава, че в отговор на това ние ще си отрежем ръката! И озадаченият враг се спира на средата на крачката си с отворена уста и дълго си чеше тиквата, опитвайки се да разбере какво трябва да направи в този случай…

Да се предаде веднага, според мене.

Защото с ум Русия не може да бъде разбрана, а по друг начин – боли много. При това боли я нея.

И забележете: това никога не е било причина тя да престане.

Но ако все пак се опитаме да я разберем с ум, мисля, че цялата работа се състои в предварително прекъснатата обратна връзка. Всяка администрация, която причини на своята страна пет пъти по-малко вреди, отдавна щеше да е изправена пред съда, да не говорим за автоматична оставка.


А нашата само става по-стабилна.

Впрочем, не като упрек към Тютчев трябва да се каже, че в този феномен няма нищо загадъчно-руско. В Узбекистан и Северна Корея рейтингът на лидерите също расте заедно с обема на нанесените вреди – така че метърът е съвсем общ, авторитарен. И на ударите на съдбата ние и за в бъдеще ще отговаряме с удари по нея.

Накратко: ако Западът се е опитвал с тези санкции да вразуми руснаците и да срине рейтинга на нашия пожизнен баща-благодетел, жестоко се е излъгал. Пхенян стои закован на място – и ние ще устоим в пълно единство с началството! Ще си живеем нашенските си гащи, и ще достигнем с „жигулите“ си до пълното щастие, така да знаете.

И не търсете с какво да ни притиснете: мазохистите само се възбуждат от болката…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.