събота, октомври 27, 2012

Порнокрация

Автор: Борис Акунин

Превод от руски: Павел Николов

Ужасно ми хареса тази дума. Тя означава: „Управление на курвите“. Натъкнах се на този чудесен термин, който по-рано за свой срам не знаех, когато проучвах историята на Х век (необходимо ми е за проекта, най който работя сега).

Pornocrazia-та е период от историята на християнската църква, когато Светият престол затънал в неописуема корупция и отвратителен разврат. Авторитетът на духовната и светската власт в Рим бил стъпкан в калта, престижът на религията паднал толкова ниско, че изглеждало, че никога няма да се възроди.

По това време Вечният град се управлявало от патрицианското семейство на Теофилактите, назначаващо папите по свой каприз. Дванадесет понтифици, един от друг по-гнусни, се сменили, преди да завърши тази вакханалия. В продължение на шестдесет години четири поколения от Семейството търгували открито с църковни длъжности, отдавали се на всевъзможни пороци и извращения, убивали неугодните – и правели всичко това, без да се притесняват от никого и от нищо. Край папския престол и по-рано се вършели не малко злодейства, но никога дотогава властта не се държала с такова поразително безсрамие.

Главна звезда на епохата била красавицата Марозия: любовница на Сергий III и Лъв VI, убийца на Йоан Х, майка на Йоан ХI и баба на Йоан ХII.

Папи много, тя една.

Тази дама, която наградила себе си с небивалите преди титли на партриция и сенатриса, била детронирана и затворена в тъмница от собствения си син.

В края на краищата порнократическият режим достигнал поради безконтролността си до окончателен маразъм и се погребал сам. Внукът на Марозия бил провъзгласен за папа на осемнадесет (според някои източници дори на шестнадесет) години под името Йоан ХII. Милият юноша превърнал папския дворец в съвсем истински бордей, където постоянно живеели стотици блудници. Към този харем принадлежали и собствените сестри на негово светейшество.

Даже епископският сан можело да бъде подарен – веднъж направили княз на църквата едно десетгодишно момче. Папата не обичал да се моли, пъчел се с богохулствата си, а нравът му бил обидчив. Накарал например да ослепят духовника му. Вицеканцлера, кардинал по звание, заповядал да кастрират, а след това да го убият.

Йоан XII починал на двадесет и седем години, по време на прелюбодейски упражнения – според преданието го довършил мъж рогоносец.

Много трябва да си се износил, за да изглеждаш така на 27 години.

Този впечатляващ акорд сложил край на Порнокрациата. Римската църква започнала да зализва раните си и тихичко да възстановява загубената си репутация. За което били необходими дълги години.

Ако някой си е помислил, че правя дебели намеци за безсрамието на руския властващ елит, не е прав. Да исках – щях да го направя в прав текст.

Просто терминът наистина ми хареса.