събота, октомври 13, 2012

Белене разори НЕК и повиши тока с 13%

ИЗЯВЛЕНИЕ на ПГ на Синята коалиция за информиране на обществеността за АЕЦ „Белене“

Ние, депутатите от СК отстояваме категоричната си позиция срещу строителството на АЕЦ „Белене“ и привеждаме своите основания. За съжаление не ни отговарят с аргументи. След като назовахме поименно авторите на злоупотребите и показахме последиците от стореното до сега, а те са разоряване на НЕК и повишаване цените на тока с 13 на сто, ни заляха с поредната клеветническа кампания.

Ние сме народни представители, облечени с доверието на избирателите. Нашата роля е да защитаваме това доверие тук в Народното събрание. Няма да се занимаваме с лъжите на бившия, за съжаление очевидно оживял репресивен апарат, на лобистите и комисионерите. Те защитават интересите на Путин и печелят от най-голямата измама на българския посткомунизъм, каквато всъщност е АЕЦ „Белене“.

Нашите противници са тук, в тази зала. Отдавна каним депутатите от БСП на публичен дебат за АЕЦ „Белене“. Готови сме веднага да отговорим на всеки техен въпрос и да опровергаем всяка тяхна позиция. Днес ще започнем този дебат.

Но преди това заявяваме, че бившите министри от Тройната коалиция Р. Овчаров и П. Димитров са в конфликт на интереси и не могат да бъдат членове на комисията за разследване на злоупотребите в АЕЦ „Белене“. Защото тя ще разследва техните действия. На основание Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, настояваме БСП да ги оттегли от въпросната комисия и да ги замени с други народни представители. Настояваме Народното събрание да ги освободи от комисията. В противен случай ще поискаме от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, на основание чл. 2 ал. 1 и 3, чл. 3 т. 3 от посочения закон, да установи техния конфликт на интереси и ги отстрани.

И накрая започваме дебата си с БСП като им поставяме следния въпрос: За колко години ще се откупи инвестицията за 2000 МВ на АЕЦ „Белене“, оценена от HSBC на 10 352 964 хиляди евро при сегашните цени на тока от 2000 МВ на АЕЦ „Козлодуй“?

Ако не отговорят, ще отговорим ние. И ще поставим следващия въпрос.