неделя, февруари 15, 2009

Вестник "Монд" отново за "делото Борилски"

"Двадесет години след края на комунистическия режим и две години след влизането си в Европейския съюз България не е на висотата на очакванията, които създаде у своите партньори. След скорошното замразяване на присъединителните фондове заради опити за измама, тя създава безпокойство до такава степен, че някои страни-членки повдигат въпроса за прилагане на защитна клауза съобразно чл. 38 от Договора за присъединяване заради състоянието на съдебната система. В продължение на много години съдебната система, основа на всяка една демокрация, е подкопавана от пълзящата криминализация на държавата и от корупцията. Илюстрация за това е скорошният пример с така нареченото "дело Борилски".

Мартин Борилски е млад българин на 24 години, който следва четвърта година право в Париж. През юли 2000 година той е убит с 93 удара от нож. Независимо от научните доказателства (сред които и ДНК проби - бел. П.Н), събрани от френската полиция, и предадени на българското правосъдие, предполагаемите му убийци, двама българи, които успяват да напуснат Франция, са оправдани с решение на апелационния съд. Въпреки че френските власти изразиха силната си заинтересованост от това дело (френският посланик присъстваше по време на първия съдебен процес в Шумен, министърът на правосъдието обсъди въпроса с българския си колега), съдебното решение след деветгодишна процедура говори за извратено, подкупно и гнило правосъдие..."


Това пише маститият вестник "Монд" в статията си "Българска измама?". На ред са мъничетата Първанов (агент Гоце) и Сергей Дмитриевич да започнат да джавкат, че французите са подели "антибългарска кампания".


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.